Mugur Isărescu ar prelua la BNR protecția consumatorului de servicii financiar-bancare. „E mai bine să se certe lumea sub același acoperiș”

Mugur Isărescu ar prelua la BNR protecția consumatorului de servicii financiar-bancare. „E mai bine să se certe lumea sub același acoperiș”
Publicat: 14/09/2023, 16:06
Actualizat: 14/09/2023, 17:26

Funcțiile de supraveghere bancară și de protecție a consumatorului pot fi complementare, se pot îmbina și pot da rezultate bune, dar asta nu înseamnă că nu sunt conflictuale, admite guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, care a militat joi, în cadrul unei dezbateri, pentru preluarea acestei atribuții în cazul a clienților din domeniul financiar bancar. Totuși, șeful BNR a subliniat că, dacă legiuitorul va lua decizia să transfere protecția consumatorilor de servicii financiar-bancare la BNR, trebuie să existe direcții total distincte, chiar în clădiri separate.

Mugur Isărescu a prezentat joi cele mai puternice argumente pentru care crede că protecția consumatorulului din domeniul financiar-bancar ar fi mai bine să fie sub aceeași umbrelă cu supravegherea bancară prudențială, făcând cu această ocazie un al evoluției rolurilor asumate banca centrală în economie. Guvernatorul a amintit chiar de anii când credea cu tărie că banca cetrală trebuie să se ocupe doar de politică monetară, de inflație.

Găsirea unui punct de echilibru între supravegherea bancară și politica monetară este o decizie dificilă, a explicat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul conferinței „Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: dincolo de stabilitatea prețurilor”, organizată la sediul băncii centrale.

Cum s-ar face transferul

Mugur Isărescu a argumentat că funcțiile de supraveghere bancară și de protecție a consumatorului pot fi complementare, se pot îmbina și pot da rezultate bune, dar asta nu înseamnă că nu sunt conflictuale.

„Insist asupra faptului că supravegherea se duce la indicatorii prudențiali ai băncilor și unul esențial este operarea creditului. Într-adevăr e bine atunci când recuperezi creditul să ai în vedere și protecția consumatorului și așa mai departe. Recuperarea creditului, chiar dacă este complementară, nu înseamnă că uneori nu trebuie să îl strângi pe debitor, pentru că mulți plătesc cum plătesc sau nu plătesc”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a amintit două motive pentru care guvernatorii centrali au ajuns la concluzia că este mai bine ca supravegherea bancară să intre în atribuțiile băncilor centrale: nu există profesioniști mai buni decât la banca centrală și toate informațiile ajung aici și în al doilea rând „e mai bine să se certe lumea sub același acoperiș”.

„De fapt, eu când cedez, ca veteran, și spun «Uite, putem să luăm și funcția asta, de protecție a consumatorului» cu motivul că poate e mai bine ca sub același acoperiș să asigurăm această complementaritate, nu pentru motivul că n-ar fi conflictuale, că ar fi numai complementare, că nu sunt. Cel de la supraveghere – că, ce, îi schimbăm funcția? – spune: «Ia banii înapoi!, Credite neperformante, cât mai jos!», Du-te peste clientul care eventual îți spune că nu e protejat – dar știi precis că nu e protejat? Știi precis că nu vrea să plătească onorarea obligațiilor? Care sunt dovezile? Numai că plânge? Numai că și-a angajat un câmp mediatic și face gălăgie în presă? Dar sub același acoperiș într-adevăr pot să fie complementare”, a explicat Mugur Isărescu.

„În momentul în care accept o asemenea schimbare legislativă, o accept pe ideea că sub același acoperiș lucrurile ar putea să fie într-adevăr complementare – pentru că ele sunt complementare, nicio bancă nu are interesul să își omoare clienții – și se poate rezolva mai ușor sub același acoperiș, dar în direcții deosebite. Eu nu văd cum ar putea să îl trimit pe cel de la supraveghere să se uite și așa (din dreapta – n.r.), și ala (din stânga), să se uite și la indicatori, vede că toți indicatorii prudențiali arată prost, și în același timp să se ducă să îl mângâie pe creștet și pe consumator, că, na, n-are bani”, a afirmat guvernatorul BNR.

„Pe educație, etică, comportament foarte serios, moral, dar și transparent față de consumatorul de servicii financiare trebuie să transmită banca centrală printr-o direcție separată. Și să lăsăm supravegherea prudențială să fie ceea ce trebuie să fie: să țină la stabilitatea sistemului financiar – bancar, pentru că este esențială”, a conchis Mugur Isărescu.

Sursa foto: captura Youtube

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Dispar micii. Situația este catastrofală
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o...