Victor Ponta, fost premier al României și consilierul onorific al premierului Ciolacu, a declarat, într-o reacție pentru Gândul, că sprijină total decizia Guvernului României de a acționa în judecată Austria în speța Schengen și de a cere despăgubiri pentru toate întârzile provocate de atitudinea și deciziile Guvernului Austriei.
Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.
Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.
Mai mult, Victor Ponta punctează faptul că Guvernul României ar trebui să ceară negru pe alb o analiză internațională independentă, cu cifre concrete prinvind pierderile economice ale țării noastre, cauzate de aceast context al refuzului Austriei de a da undă verde aderării României și Bulgariei.
„Salut această decizie curajoasă și legitimă a Guvernului României. Cred că este necesară utilizarea de către noi a tuturor «armelor» , pentru a schimba decizia absolut incorectă a Guvernului Austriei de blocare a accesului în Spațiul Schengen. Cred că Guvernul României poate să ceară o analiză internațională independentă care să prezinte cifre concrete și fundamentate, privind pierderile economice ale țării noastre provocate de atitudinea Guvernului Austriei”, susține fostul premier.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”.
Oficialul român a precazat că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.
De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată.
”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.
Premierul Ciolacu a respins acuzațiile Austriei legate de migrație, făcând referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.
”Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.
CITIȚI ȘI: