Ministrul Justiției: „În România sunt MILIOANE de consumatori de droguri. Ei trebuie ajutaţi să scape de adicţie, nu îi putem băga la puşcărie”

Ministrul Justiției: „În România sunt MILIOANE de consumatori de droguri. Ei trebuie ajutaţi să scape de adicţie, nu îi putem băga la puşcărie”
Publicat: 16/09/2023, 07:56
Actualizat: 16/09/2023, 12:40

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, susține că, în România, sunt „milioane de consumatori de droguri”, cifră care rezultă din statisticile Agenţiei Naţionale Antidrog. „Ei trebuie ajutaţi să scape de adicţie, nu îi putem băga la puşcărie”, spune ea.

„Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a declarat, vineri, Alina Gorghiu.

Conform sursei citate, procurorii DIICOT sunt copleşiţi în prezent de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, însă cele mai multe dintre aceste dosare sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu.

Gorghiu a adăugat că este vorba în cele mai multe din aceste cazuri de către tineri şi dacă nu au antecedente şi o conduită bună în rest se dispune de către procuror neînceperea urmăririi penale. Pe de altă parte, legislaţia nu poate impune ca aceşti tineri să fie evaluaţi şi consiliaţi de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, iar cei mai mulţi dintre ei nici nu acceptă această evaluare, după cum a spus ministrul Justiţiei.

„Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar nu numai România, afectează şi întreg mapamondul. Noi suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzeşte cu nimic acest lucru. (…) În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. (…) Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. (…) Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a afirmat Gorghiu, într-un interviu acordat la Digi24, citat de Agerpres.

„Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanţilor de droguri”

De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că ar trebui făcut un registru naţional al traficanţilor de droguri, pentru a fi mai bine monitorizaţi şi pentru a preveni recidiva, în condiţiile în care dintre traficanţii de droguri aflaţi în penitenciare în prezent în jur de 65% sunt recidivişti.

„Poate n-ar fi rău să facem un registru al traficanţilor de droguri, astfel încât să putem să integrăm toate aceste persoane care se ocupă de acest tip de criminalitate. Este un mijloc prin care s-ar cunoaşte, supraveghea şi identifica operativ aceste persoane, care au comis infracţiuni în sfera traficului de droguri şi care ar fi o soluţie bună pentru a preveni potenţiale recidive”, a spus Alina Gorghiu.

Conform ministrului, în penitenciare sunt 1.100 de persoane care execută pedepse pentru infracţiuni din sfera traficului de droguri, iar dintre acestea 709 sunt recidivişti cu antecedente penale pe infracţiuni din aceeaşi categorie.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO EXCLUSIV | Imagini șocante cu Vlad Pascu sub influența drogurilor. Gândul pune înregistrările la dispoziția anchetatorilor

Conducerea a două școli din Buzău, ANCHETATĂ după ce i-ar fi permis să profeseze unui dascăl condamnat pentru trafic de droguri

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Compania care a creat bateria cu autonomie de UN MILION de kilometri!!!
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin
×