Profesorul și psihiatrul de la Harvard Robert Waldinger, ne asigură că fericirea nu are de-a face cu faima, banii sau succesul. Astfel, într-un studiu multigenerațional care a început la Harvard în anii 1930, au fost studiate două grupuri: studenți de sex masculin de la Harvard și băieți din familii dezavantajate care trăiesc în cartierele cele mai sărace din Boston. Rezultatele sunt surprinzătoare.
Care este secretul fericirii și sănătății? Este ceva ce trebuie doar să ne trezim și să decidem să facem? A fost întotdeauna atât de simplu? Prin scanări ale creierului, interviuri cu subiecții (între care New York Times a remarcat că se număra și John F. Kennedy), analize de sânge și examene de sănătate, studiul de peste 75 de ani a dat o concluzie destul de profundă. Fericirea și sănătatea țin de relații, relatează yourtango.com.
„Relațiile bune ne țin mai fericiți și mai sănătoși. Punct”, spune Waldinger.
Se dovedește că oamenii sunt răspunsul, iar cercetătorii de la Harvard notează cele mai importante concluzii:
1. Oamenii care sunt mai conectați social sunt mai fericiți, mai sănătoși din punct de vedere fizic și trăiesc mai mult
2. Calitatea este mai importantă decât cantitatea când vine vorba de relații apropiate; satisfacția relației prezice sănătatea viitoare Nimeni nu vrea să-și petreacă viața înconjurat de oameni pe care nu-i înțeleg.
3. În timp ce căsătoriile cu conflicte mari pot fi mai grave decât divorțul, o „relație bună” nu înseamnă zero ceartă.
4. „Singurătatea ucide”.
Sentimentul de singurătate poate fi toxic; oamenii care sunt izolați sunt mai puțin fericiți, sănătatea lor scade mai devreme, funcția creierului lor scade mai devreme și trăiesc o viață mai scurtă. Putem fi cu toții de acord că te poți simți chiar singur într-o cameră plină de oameni. De aceea este atât de important să te înconjori de oamenii potriviți, altfel te va ucide încet.
Sursa FOTO: Arhiva Gândul