Primul parc fotovoltaic plutitor din România, cu o putere de 1 MW, este construit pe lacul Grebla din Reșița.
Proiectul este realizat de TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ, în colaborare cu Innovation Norway, potrivit Express de Banat.
Lacul Grebla are o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați. Energia produsă de parcul format din 1.820 de panouri solare va acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power.
Valoarea investiției este de 1,36 milioane de euro.
Panourile fotovoltaice plutitoare (FPV) sunt o metodă relativ nouă prin care poate fi produsă energie regenerabilă.
Aceste sisteme pot fi ancorate pe mări, lacuri, iazuri, bălți, canale sau rezervoare. Marele lor avantaj este că nu ocupă teren, care poate fi folosit în schimb pentru agricultură, potrivit Go4it.ro.
Aceste sisteme au început să câștige popularitate în Asia și Europa. Pe Bătrânul Continent, cu dimensiuni reduse și o populație de 746 milioane de locuitori, panourile solare plutitoare sunt preferate deoarece terenul disponibil este limitat.
Citește și: Cât de eficiente sunt, de fapt, pompele de căldură pe vreme rece? Un nou STUDIU ne oferă răspunsul
Un al doilea mare avantaj al sistemelor plutitoare este acela că pot fi montate lângă hidrocentrale, iar conectarea lor la rețeaua de energie se face rapid și cu costuri reduse. Astfel, statele care se bazează pe hidrocentrale pentru producția de electricitate sunt foarte interesate de această nouă tehnologie.
Potrivit unui studiu finanțat de Comisia Europeană, în Africa acoperirea a doar 1% din suprafața unui lac de hidrocentrală cu panouri fotovoltaice plutitoare poate crește cu 50% producția anuală a centralei respective.
Totodată, un studiu realizat de cercetători din SUA și Brazilia arată că panourile solare pot fi folosite, pe lângă producția de energie verde, pentru a preveni evaporarea apei dulci din lacuri, rezervoare sau iazuri.
Pentru experiment a fost instalat un sistem de panouri solare plutitoare cu capacitate de 130 kW. Ansamblul a fost montat într-un rezervor, cu suprafață de 8,5 kilometri pătrați și cu adâncime medie de 6,5 metri, din statul brazilian Parana. Sistemul ocupă, la suprafața apei, 1.265 de metri pătrați și include 395 de module fotovoltaice policristaline.
În rezervorul respectiv, rata de evaporare a apei a fost redusă cu 60%.