Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, marți, în discursul rostit la reuniunea Adunării Generale a ONU, că va intensifica eforturile diplomatice pentru oprirea războiului izbucnit prin invazia Rusiei în Ucraina.
”De la începerea războiului ruso-ucrainean, noi ne-am străduit să îi menținem la masa discuțiilor pe prietenii noștri ruși și ucraineni, cu ideea că războiul nu va avea niciun câștigător, iar pacea niciun învins”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, potrivit cotidianului Le Monde, de la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite.
Liderul de la Ankara a subliniat că intenționează să intensifice ”eforturile diplomatice” pentru oprirea războiului izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială”.
Luni, Recep Erdogan a avertizat că războiul din Ucraina riscă să se prelungească pe termen lung, în lipsa intensificării eforturilor diplomatice.
”Îmi este imposibil să ofer un calendar privind oprirea acestui război sau durata războiului. Doar liderii Rusiei și Ucrainei pot spune aceste lucruri”, a afirmat Recep Erdogan într-un interviu acordat postului american PBS. Președintele Turciei a apreciat că Rusia este la fel de credibilă ca națiunile occidentale. ”Eu nu am niciun motiv să nu am încredere în ei. În măsura în care Occidentul este demn de încredere, la fel este și Rusia. În ultimii 50 de ani, noi am așteptat la poarta Uniunii Europene. În acest moment, eu am încredere în Rusia la fel cât am în Occident”, a subliniat Erdogan.
Rusia și Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar izbucnit în februarie 2022 prin invazia militară rusă. Kievul și Occidentul au acuzat Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile inițiale, iar Kremlinul denunță refuzul Administrației de la Kiev de a negocia și avertizează că aprovizionarea Ucrainei cu armament occidental va prelungi conflictul. Administrația de la Kiev condiționează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, iar Moscova vrea recunoașterea ”noilor realități teritoriale”, o referire la regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Turcia s-a străduit să mențină contactele atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, implicându-se activ în negocierea fostului acord privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră.
Citește și:
VIDEO | Dan Dungaciu: „Turcia a jucat un rol complicat între Ucraina și Rusia. A avut relații de comunicare cu ambele părți”
Turcia anunță că Rusia și Ucraina vor semna vineri acordul privind reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră