Experți din Franța și Germania au formulat propuneri privind reconfigurarea UE / Comunitatea europeană ar urma să aibă mai multe niveluri de integrare

Experți din Franța și Germania au formulat propuneri privind reconfigurarea UE / Comunitatea europeană ar urma să aibă mai multe niveluri de integrare
Publicat: 20/09/2023, 15:16

Experți în politici guvernamentale din Franța și Germania au elaborat propuneri privind reconfigurarea Uniunii Europene, care ar urma să devină o structură cu mai multe niveluri de integrare, în funcție de gradul de cooperare politică și economică.

Raportul Grupului de Lucru Franco-German se referă la reformele instituționale din comunitatea europeană și formulează propuneri pentru adaptarea Blocului comunitar la situația geopolitică a  secolului 21.

”Uniunea Europeană se află într-un moment critic de răscruce, marcat de modificări geopolitice, de crize transnaționale și de complexități interne. Din rațiuni geopolitice, extinderea Uniunii Europene este o prioritate a agendei politice, dar Uniunea Europeană nu este pregătită încă să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici la nivel politic. În acest context, «un grup de lucru privind reformele instituționale» a fost convocat de guvernele Franței și Germaniei”, arată raportul obținut de site-ul Politico.eu.

Experții în politici guvernamentale din Franța și Germania constată ”complexitatea alinierii viziunilor diverse ale statelor UE” și recomandă ”flexibilizarea proceselor de reformare și extindere” în cadrul Uniunii Europene. Sunt recomandate ”acțiuni imediate pentru îmbunătățirea funcționalității Uniunii Europene”, inclusiv prin măsuri inițiale, care ar putea fi adoptate înaintea scrutinului europarlamentar din 2024. ”Mai multe reforme substanțiale – inclusiv pregătiri pentru revizuirea tratatelor – ar trebui implementate în următoarea legislatură (2024-2029)”, subliniază raportul Grupului de lucru.

Recomandările vizează trei obiective: intensificarea capacităților de acțiune ale Uniunii Europene, pregătirea extinderii UE și consolidarea principiilor statului de drept și a legitimității democratice. Experții recomandă ca principiile statului de drept să devină ”condiționalitate bugetară”, un instrument pentru sancționarea încălcărilor normelor generale ale statului de drept.

Raportul recomandă menținerea limitei de cel mult 751 de membri ai Parlamentului European, adoptarea unui nou sistem de alocare a mandatelor, prin ”Formula Cambridge”, menținerea formatului Președinției trilaterale a Consiliului UE și renunțarea la votul cu unanimitate în procesul decizional din Consiliul UE, cu excepția acțiunilor în domeniile politicii externe, securității și apărării.

Noi niveluri de integrare în cadrul comunității europene

Experții propun patru niveluri de integrare, în funcție de o serie de principii de diferențiere în cadrul Uniunii Europene. ”Uniți în diversitate în Europa: viitorul integrării europene în patru niveluri diferite: 1. cercul intern; 2. Uniunea Europeană; 3. statele asociate; 4. Comunitatea Politică Europeană”, subliniază raportul.

Raportul menționează că opiniile autorilor nu trebuie considerate poziții oficiale ale Franței și Germaniei înaintea procedurilor deliberative și a validării. Propunerile ar urma să fie discutate miercuri de reprezentanți guvernamentali ai statelor UE, în perspectiva summitului Consiliului European din octombrie.

Citește și:

Cum va arăta UE în viitor? Exercițiul de imaginație care provoacă îngrijorare. Ursula: „Țări care ar fi sub influența Rusiei sau Chinei? Imposibil!”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...