Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a recunoscut că n-a văzut în viața lui mai mult nepotism ca la compania Tarom. El a răspuns la solicitarea sindicaliștilor care au cerut românilor să contribuie cu un RON pentru Tarom, pe modelul interbelic „Dați un leu pentru Ateneu”, pentru a salva firma. Tarom este o întreprindere supradimensionată, din punct de vedere al angajaților, motiv pentru care solicitarea salariaților de a salva un brand de țară este doar o cerere de a le salva posturile, au comentat miercuri politicieni și economiști.
Sorin Grindeanu a cerut românilor să spună pas inițiativei inedite a sindicatelor de la Tarom și a promis că, în curând, compania va fi administrată de un manager venit din zona corporate, deși fără experiență în aviație.
Ministrul Transporturilor a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, alături de premierul Marcel Ciolacu, că el nu a mai întâlnit în activitatea sa politică o instituție politică în care să fie mai mulți angajați care să fie legați între ei de grade de rudenie așa cum se întâmplă la TAROM. Grindeanu e membru PSD din 1996 și a obținut prima funcție publică în 2004 – consilier local.
Ministrul consideră că salvarea Tarom va veni din altă parte, nu din economiile private ale românilor. El sugerează reducerea personalului companiei.
„Unu, eu zic că este supradimensionat numărul de angajați de la TAROM și cum se încearcă să se facă ceva, cum o dăm într-o grevă. Doi: eu n-am întâlnit instituție cu angajați mai mulți neamuri ei între ei cum este la TAROM”.
Solicitarea sindicaliștilor e dor chestiune care dă bine la presă, dar nu asta e soluția, mai spune ministrul.
„Scuzați-mă, un leu? Eu le recomand românilor să nu dea, pentru că nu am încredere foarte mare, poate să se supere sindicatul pe mine, eu nu am încredere foarte mare în acest stil de a face subscripție publică, mai ales gestionată de cineva care pare foarte atent când încerci să faci câte o restructurare”, a insistat Sorin Grindeanu.
Grindeanu afirmă că este în discuții cu Comisia Europeană legat de ajutorul de stat pe care trebuie să îl primească curând Tarom.
„Îmi doresc să salvăm această companie, toată lumea își dorește, e un brand pe care nu putem să-l aruncăm la gunoi, dar trebuie să se așeze pe criterii economice valide. În acest moment, cu acest număr de personal pe care îl avem la TAROM lucrurile nu stau în picioare economic”, a spus ministrul.
Sorin Grindeanu mai adaugă că în următoarele 2-3 săptămâni compania va avea avea un manager general care provine din zona corporatistă, care nu are legătură cu zona de aviație dar are foarte mare legătură cu modul în care se conduce o multinațională, poate asta e soluția pentru a ieși din acest cerc vicios.
Marcel Ciolacu, prezent la conferința de presă, a apreciat abordarea ministrului Grindeanu corectă.
CITIȚI ȘI:
Grindeanu: „TAROM poate fi salvat. Trebuie găsite soluții punctuale în conducerea companiei”