Prima pagină » Actualitate » Filmul lui Alexandru Solomon, „Arsenie. Viața de apoi”, interzis la Arad. Autoritățile și instituțiile au cedat la amenințările publice bigote

Filmul lui Alexandru Solomon, „Arsenie. Viața de apoi”, interzis la Arad. Autoritățile și instituțiile au cedat la amenințările publice bigote

Filmul lui Alexandru Solomon,

Autoritățile și instituțiile publice din Arad au cedat presiunilor publice și au blocat proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi”, al regizorului Alexandru Solomon. Documentarul artistic a provocat isterie în mediile ortodoxe bigote din urbe, care au amenințat cu proteste violente în cazul în care “erezia”, în opinia lor, s-ar săvârși în cinematografe sau alte instituții culturale publice sau private,conform surselor Gândul.

Alexandru Solomon, regizorul filmului românesc „Arsenie. Viața de apoi”, a anunțat că pelicula n-a fost difuzată la Arad, așa cum era programată, din cauza unor amenințări venite din spațiul civic.

Biblioteca din Arad cedează atacurilor publice

„Organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară (n.r. – 19 septembrie) la ora 21.00, Biblioteca a anulat și ea proiecția”, a postat regizorul pe Facebook.

„În seara asta «Arsenie. Viața de apoi» urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația Citizenit. Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări”, a explicat regizorul.

„De ce nu au solicitat protecția Jandarmeriei?”

Proiecția a fost reprogramată și mutată la Biblioteca Județeană. La puțin timp, instituția a cedat și ea.

„Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat?”, se întreabă Solomon.

Va fi circ!

Regizorul Alexandru Solomon a postat integral amenințările.

(„Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal).” De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!) Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, mai scrie Solomon în mesajul postat pe Facebook.

Un documentar necesar, consideră Mihai Călin

Printre cei care au semnalat situația, bizară pentru secolul XXI, este și actorul Mihai Călin. El acuză ignoranța, reamintind că viața și opera călugărului venerat (vezi biserica Drăgănescu, pictată în cel mai neordodox stil, de la Mihăilești-Giurgiu, pe vremea când Boca era “răspopit” n.r.) necesită să fie discutată și în acest fel.

„ARAD, ROMÂNIA 2023. Film interzis!!!“ Arsenie. Viața de apoi”. Eu l-am văzut, am plătit bilete. Un documentar necesar, o discuție necesară. Mai apoi, fiecare e liber sa înțeleagă ce poate. Dar sa anulezi proiecția unui film din cauza unor amenințări…”, a scris actorul pe Facebook.

„Filmul ne poartă pe urmele lui Arsenie Boca împreună cu douăzeci de pelerini aleși în urma unui casting. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor necredincios, acest road movie surprinde realitatea puterii socio-economice a Bisericii într-o lume care nu mai are de ales decât să creadă în miracole”, scrie pe site-ul dedicat filmului.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și