Financial Times: Industria tehnologică rămâne element central în pacea intensă dintre China și SUA

Financial Times: Industria tehnologică rămâne element central în pacea intensă dintre China și SUA
Publicat: 22/09/2023, 08:30

Industria tehnologică continuă să fie un element central în relațiile dintre China și Statele Unite ale Americii, schimburile comerciale menținându-se puternice, în pofida disputelor bilaterale, notează cotidianul Financial Times.

”Dacă citim titlurile din presă, imaginea este clară: tensiunile geopolitice dintre Statele Unite și China s-au intensificat în mod alarmist, iar cele două mai mari economii ale lumii se decuplează rapid. Investitorii americani au auzit acest mesaj în ultima perioadă, ceea ce a condus la scăderea cu 200 de miliarde de dolari a valorii acțiunilor Apple luna aceasta, după informațiile despre decizia Beijingului de a interzice utilizarea telefoanelor companiei americane de către oficialii chinezi”, comentează editorialistul John Thornhill, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Tehnologia rămâne element central în pacea intensă dintre China și Statele Unite / În pofida retoricilor aprinse, simbioza economică rămâne puternică, în beneficiul consumatorilor din ambele țări”.

Alte companii americane, inclusiv producătorul de cipuri Micron Technology, au simțit deja furia oficialilor chinezi, iar produsele lor au fost eliminate din infrastructura esențială a Chinei. Acest lucru pare a fi o măsură parțială de retorsiune față de acțiunile Washingtonului de a reduce colaborarea cu firme chineze din domeniul tehnologiei, precum Huawei, și de a interzice exporturile de cipuri în China.

Editorialistul observă că o analiză asupra tendințelor comerciale relevă ”o imagine diferită”. ”Volumul schimburilor comerciale bilaterale a atins un nivel-record anul trecut, la fel și cel al investițiilor americane directe în China. Spre deosebire de SUA și Uniunea Sovietică, care activau în principal în zone economice separate în timpul Războiului Rece, economiile Statelor Unite și Chinei rămân interconectate, mai ales în sectorul tehnologic”, subliniază editorialistul.

”Cel puțin pentru moment, pacea intensă dintre SUA și China este marcată mai mult de beneficiile colaborării reciproce decât de spectrul distrugerii reciproce. În pofida retoricilor aprinse din partea ambelor părți, simbioza economică rămâne puternică, în beneficiul consumatorilor americani și chinezi. Dar oare această situație va dura? Decuplarea deschisă a Statelor Unite de China a început în 2018, când președintele Donald Trump a impus restricții asupra exporturilor de piese esențiale și taxe vamale asupra anumitor importuri chineze. În pofida antagonismului dintre cei doi președinți, succesorul lui Trump, Joe Biden, doar a intensificat abordarea”, constată editorialistul.

Schimburile comerciale dintre SUA și China sunt însă în creștere

Datele Biroului american pentru Analize Economice (BEA) arată că volumul total al investițiilor chineze directe în China a crescut de la 108 miliarde de dolari în 2018 la 126 de miliarde de dolari în 2022. Și importurile americane din China au crescut cu 7% anul trecut, atingând nivelul-record de 564 de miliarde de dolari, deși a scăzut cota din importurile totale. În pofida pozițiilor dure ale ambelor părți, oficialii chinezi au avut grijă să nu îndepărteze investitorii strategici.

Cu toate acestea, investitorii americani au motive întemeiate să fie foarte atenți la situația din China, care se confruntă cu una dintre cele mai dure perioade economice din ultimele decenii. ”Furturile intelectuale rămân un pericol, iar mediul politic la Beijing și Washington este volatil. Dacă situația geopolitică devină urâtă, nicio companie americană nu și-ar dori să rămână cu active blocate în China, așa cum s-a întâmplat recent în Rusia după invazia din Ucraina. (…) Era competiției prin colaborare va rămâne o rută de navigație periculoasă, dar probabil se va menține, dacă nu izbucnește cumva o adevărată criză geopolitică”, concluzionează editorialistul John Thornhill.

Citește și:
Președintele SUA spune despre China că este o „bombă cu ceas”. Joe Biden: Nu vreau să rănesc China

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor