Sâmbătă – 23 septembrie 2023 – s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a ”Promenadei Operei”, eveniment cultural organizat de Opera Națională București, la care au fost prezenți peste 5.000 de bucureșteni.
Regalul artistic s-a desfășurat pe parcursul a nu mai puțin de 12 ore, iar evenimentul principal, ”Gala Promenadei Operei”, a început la oera 19:00, cu participarea soliștilor, orchestrei, corului și baletului Operei Naționale București, dirijate de Iurie Florea.
În fața spectatorilor și spre încântarea acestora – aplauzele generoase au fost răsplata oferită tuturor artiștilor – au fost interpretate E strano… Sempre libera… din opera ”La Traviata” de G. Verdi, La donna è mobile din opera ”Rigoletto” de G. Verdi, Cavatina Largo al factotum din opera din opera ”Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, Te Deum din opera ”Tosca” de G. Puccini, Vissi d’arte din opera „Tosca” de G. Puccini, Udisti… Mira, di acerbe lagrime… Vivrà! Contende il giubilo din opera ”Trubadurul” de G. Verdi și Nessun dorma din opera ”Turandot” de G. Puccini.
”Anul asta a fost o seară foarte frunoasa, cu mult public, pe care îl așteptăm și la spectacolele noastre în noua stagiune, care se deschide – în sală, pe 1 octombrie – cu spectacolul «La Boheme», în rolul principal fiind renumita soprană de origine romană Anita Hartig”, au transmis reprezentanții Operei Naționale București.
Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București, a transmis că elementul de continuitate, de normalitate și de dialog trebuie să fie, oriunde, nu numai în România, cultura.
”Cultura trebuie să reprezinte elementul de continuitate, de stabilitate, de normalitate şi de dialog în orice ţară, nu numai în România. De aceea mă bucur să văd prezenţa unui public atât de numeros în seara asta, mă bucur să constat că vremea va fi foarte frumoasă, pentru că dacă Dumnezeu n-ar fi fost alături de noi, degeaba făceam noi orice efort. Sper să fie o seară extraordinară în care muzica să fie cea care contează. Deci, a XIII-a ediţie a Promenadei Operei nu înseamnă nimic special, înseamnă ceea ce a fost şi ceea ce sperăm că va fi şi pe viitor la Opera Naţională Bucureşti”, a declarat Daniel Jinga, citat de Agerpres.
Opera Labirint s-a transformat, spre încântarea bucureștenilor prezenți la acest eveniment cultural extraordinar, într-o călătorie sonoră în universul magic a Operei, în postura de ghizi fiind artiștii Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical “Ludovic Spiess”.
Călătoria a fost regizată de Alexandru Nagy și a avut loc din oră în oră, în intervalul 12:00-17:00, pe esplanada Operei Naționale București.
Experiența Opera Labirint face parte din proiectul Opera Verde al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,”Ludovic Spiess” care își propune utilizarea și reutilizarea responsabilă a resurselor în beneficiul noii generații de artiști.
Citește și:
Vanessa Redgrave va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră la European Film Awards