Inteligența artificială a folosit Giulgiul din Torino, o relicvă catolică, pentru a recrea chipul lui Iisus Hristos.
Giulgiul din Torino este o pânză de in păstrată în capela regală a Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Torino. Pe respectivul material textil se află imprimată imaginea corpului unui om care prezintă semne de agresiune fizică și în special de crucificare. De-a lungul timpului pânza respectivă a generat numeroase dezbateri. Unii credincioși creștini consideră că în pânza respectivă ar fi fost învelit Isus Hristos după crucificare.
Cu ajutorul inteligenței artificiale, s-a putut reproduce imagine reală a lui Isus, relatează The Jerusalem Post.
Imaginea generată de inteligență artificială arată un bărbat cu păr lung și barbă, cu ochii deschiși și privind direct în față. Partea superioară a corpului său este și ea vizibilă și poartă ceea ce pare a fi o tunică simplă.
Biserica Catolică, actualul custode al giulgiului, nu s-a pronunțat niciodată în mod oficial asupra autenticității, considerând că aceasta nu ajută cu nimic religiei creștine.
În anul 1958, Papa Pius al XII-lea a aprobat imaginea pentru adorarea Sfintei Fețe a lui Isus. La rândul lui, Papa Ioan Paul al II-lea a denumit giulgiul „o oglindă a Evangheliei”, conform Wikipedia.
Diverse argumente au fost făcute în publicații științifice prin care se încerca dovedirea faptului că, contrar consensului științific, giulgiul este acoperământul autentic de înmormântare al lui Isus, bazându-se pe noțiuni de la chimie și biologie până la medicină legală și analize optice ale imaginilor.
Vă recomandăm să citiți și: