Austria nu are nici cea mai mică intenție să deblocheze extinderea spațiului Schengen. Cel puțin asta este ideea care reiese din declarația ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. Oficianul austriac a vorbit în fața jurnaliștilor la Consiliul JAI – Justiție și Afaceri Interne – desfășurat la Bruxelles, despre criza imigranților și a ținut să ofere exemplul de pe insula italiană Lampedusa, unde un val de migranți a ajuns recent în zonă, provocând o problemă umanitară.
„Când vedem imaginile din Lampedusa, când vedem cât de mare este presiunea asupra Europei în ceea ce privește problema migrației ilegale, știm că trebuie să continuăm să lucrăm din greu și intens la acest pact privind azilul și migrația, pe care l-am adoptat aici la 8 iunie.
Trebuie să facem ceea ce am convenit, și anume, să securizăm mai bine frontiera externă a UE, (să implementăm) procedurile rapide la frontierele externe și cooperarea cu țările terțe sigure, deoarece acestea dau viață punctelor cheie ale acestui pact și pentru asta ne luptăm astăzi”, a spus Karner, la postul Antena 3 – CNN.
Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE, cel în care se poate vota pentru primirea de noi membri în Spațiul Schengen, mai are programate în anul 2023 trei reuniuni, iar prima dintre ele se desfășoară la Bruxelles în ziua de 28 septembrie 2023. Rămâne de văzut dacă Schengen-ul va face face subiectul dezbaterilor în aceste trei întâlniri.
Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.
Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.
„(Austria – n.r.) în continuare cumpără gaze și petrol din Rusia de când a pornit războiul de aproape 7 miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, bani pe care Putin îi folosește în economia rusească. Mai departe, în susținerea războiului din Ucraina. Bani murdari, pătați. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migrație… 2 -3 % trece prin România. Tu vii și spui: Eu mă opun.
Eu voi ataca ca și Guvern dacă în decembrie Austria își va folosi din nou veto-ul. Voi ataca la Curtea de Justiție a UE. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte împreună cu România în acest proces. România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen”, a mai spus premierul.
Ursula von der Leyen a subliniat că România şi Bulgaria au devenit deja „un model, arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările de migranţi”.
„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim, în sfârşit, fără nicio întârziere!”, a declarat Ursula von der Leyen.
După ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și alți lideri europeni au pledat pentru primirea de urgență a României și Bulgariei în spațiul liber comunitar, Vienei nu i-a luat mult timp să formuleze un răspuns.
Prin vocea ministrului de Interne, Austria transmite că acum nu este momentul pentru o extindere a spațiului Schengen. Astfel, Viena alege să respingă ferm solicitarea liderilor europeni.
„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa. În multe ţări se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia.
La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a precizat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.
Oficial, Austria susține că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit autorităților de la Viena, România şi Bulgaria nu îşi pot controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderare.
CITIȚI ȘI: