Politicienii din Viena continuă să dezbată politica migrației. Nehammer își propune să facă Austria mai puțin atractivă pentru migranți, în condițiile în care Italia a blocat reforma UE privind migrația. Anterior, Germania a oprit procesul din cauza preocupărilor legate de drepturile omului.
La nivelul liderilor din Uniunea Europeană, politica de migrație și azil este un subiect tot mai dezbătut în ultima perioadă, atât în Italia, care se confruntă cu un aflux major de migranți pe insula Lamepedusa, dar și în ceea ce privește preocupările Austriei pe această temă, având în vedere că așa își motivează veto-ul pe Schengen, mai marii de la Viena.
În timpul unei întâlniri a miniștrilor de interne ai UE la Roma, într-o mișcare de ultim moment, Italia a suspendat o decizie cu privire la așa-numitul regulament privind criza, reducând speranțele de a ajunge la un acord privind migrația până la sfârșitul zilei, titrează Politico.
Cu toate acestea, șefa UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a garantat că ambasadorii UE vor semna acordul în zilele următoare. „Suntem foarte aproape de a găsi decizia finală în câteva zile”, a declarat Johansson într-o conferință de presă la Bruxelles după întâlnirea alături de ministrul spaniol de interne Fernando Grande-Marlaska Gómez.
1/2
I met today with Greek Minister of Migration Dimitris Kairidis @DimKairidisGreece challenges are EU challenges.
I assured him of @EU_Commission full support in the management of challenges Greece is faced with today.I told him that the EU stands fully with Greece. pic.twitter.com/5I1mGEckCO
— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) September 28, 2023
Ministrul de interne din Spania, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, a spus că „punctele de detalii pot fi reglate cu finețe”, adăugând că „speră să finalizeze abordarea generală în zilele următoare”.
„Italia nu a spus nu… doar a cerut timp”, a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani, vorbind la o conferință de presă la Berlin, alături de omologul său german Annalena Baerbock. Tajani a adăugat că este nevoie de mai mult timp „pentru a examina conținutul acestei propuneri din punct de vedere juridic”, citează Politico.
#Berlino con Min @ABaerbock. La 🇩🇪 è Paese amico in UE, NATO, G7. Migrazioni tema cruciale dell’incontro: dialogo franco sulla necessità di soluzioni 🇪🇺. Ho ribadito chiaramente la posizione 🇮🇹: interventi strutturali che aiutino i Paesi africani. STOP al traffico di esseri umani pic.twitter.com/c3BrxDaRi8
— Antonio Tajani (@Antonio_Tajani) September 28, 2023
Migrația este o temă socio-politică importantă la Viena, după ce un raport oficial arată că arată că în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar centrele de primire din Austria sunt pline. Asta în condițiile în care Germnaia a instituit controale la granița cu țara vecină, dar și la granița cu Polonia și Cehia. (detalii AICI)
UE încearcă să reformeze politica de azil de aproape 10 ani, odată cu izbucnirea crizei în Europa, cel mai marcant moment fiind în aprilie 2015, când cel puțin 5 vapoare având la bord circa două mii de imigranți s-au scufundat în Marea Mediterană, incident care s-a soldat cu peste 1.200 de victime.
Miniștrii UE se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a aproba un acord pe fondul creșterii numărului de migranți care ajung în Italia și înaintea alegerilor europene de anul viitor. Săptămâna trecută, Parlamentul European a blocat discuțiile pe marginea unor dosare-cheie ale pactului UE privind migrația, inclusiv regulamentul privind criza, în încercarea de a obliga țările membre să îl aprobe cât mai curând posibil.
CITIȚI ȘI: