Sfântul Mucenic Ciprian este sărbătorit pe 2 octombrie, împreună cu Sfânta Muceniță Iustina.
Sfântul Ciprian a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și a fost vrăjitor, filosof și slujitor al zeului păgân Apolo din Antiohia Siriei.
Sfântul Mucenic Ciprian s-a născut din părinţi necredincioşi. La vârsta de şapte ani, acesta a învăţat meşteşugul vrăjitoriei, iar la vârsta de 10 ani, acesta a fost trimis de către părinţi în muntele Olimpului, pe care păgânii îl numeau locuinţa dumnezeiască.
Ciprian ghicea în cărţi, în stele şi îi adora pe Artemis şi pe Apolo. Potrivit creștin-ortodox.ro, un tânăr pagan, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina și dorind să o ia de soție, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de aceasta.
Se spune că Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care s-o facă să-l placă pe Aglaid, însă vrăjile au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post şi semnul sfintei cruci.
În urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înşelarea în care se afla şi s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Însă, în timpul persecuţiei poruncite de Decius împotriva creştinilor, lui Ciprian şi Iustinei le-au fost tăiate capetele. Pentru că au fost martirizaţi odată, în anul 304, sunt şi pomeniţi în aceeaşi zi, pe 2 octombrie.
De Sfântul Ciprian, creştinii obișnuiesc să își stropească hainele și obiectele din casa cu apă sfințită ca să fie feriți de duhurile rele.
Dacă o persoană găsește în casă un obiect care nu îi aparține, trebuie să îl ardă imediat și să dea cu tămâie în toată casa. Se spune că astfel de obiecte sunt semnul că cineva a făcut farmece persoanei în cauză.
Sfântul Ciprian protejează credincioșii de farmece și blesteme, dar și de boli grave.
Pe 2 octombrie, credincioșii obișnuiesc să meargă să se roage la racla cu moaștele Sfântului Ciprian. Mâna dreaptă a sfântului se află la Biserica Zlătari din Capitală.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, credincioșii care își doresc că dorințele să le fie împlinite este bine să țină post negru înainte cu trei zile de a merge la racla cu moaștele Sfântului Ciprian.
Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești. Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție. Tu Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsa și neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi. Revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui. Copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pantecelui.
Acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești. Și dezleagă pe robul Tău (numele) împreună cu toate ale casei lui de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri toată lucrarea satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicesti și de toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume.
Citește și: Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare mare pe 1 octombrie. Ce să nu faci niciodată în această zi