Prima pagină » Actualitate » Ce spun experții FMI, după întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu: „Eliminați facilitățile fiscale”

Ce spun experții FMI, după întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu: „Eliminați facilitățile fiscale”

Ce spun experții FMI, după întrevederea cu premierul Marcel Ciolacu: „Eliminați facilitățile fiscale”

Miercuri, după ce delegația FMI condusă de Jan Kees Martijn a discutat cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria, reprezentanții Fondului au susținut o conferință la sediul BNR. Aici, șeful misiunii a spus că „actualul deficit bugetar al României rămâne mare, dar este în scădere”.

Pachetul de măsuri fiscale este bun, dar trebuie îmbunătățit”, a fost declarația șefului misiunii pentru România, Jan Kees Martijn.

Delegația FMI a fost prezentă la București în perioada 25 septembrie – 4 octombrie, în vederea realizării analizei anuale ale politicilor economice din țara noastră.

Pachetul de măsuri fiscale este bun, dar trebuie îmbunătățit. Noul pachet fiscal va îmbunătăți situația pentru 2024 în privința controlului deficitului bugetar care să se mențină în 3% din PIB. Ținta nu va putea fi atinsă în 2024, a declarat șeful FMI pentru România.

Oficialii FMI au punctat și faptul că inflația din țara noastră este în scădere, dar acest lucru nu trebuie să ducă la o relaxare fiscală. De asemenea, FMI a cerut Executivului de la București să lucreze mai mult pentru a elimina facilitățile fiscale. (detalii AICI)

„Inflația este în scădere. Acest lucru nu trebuie să ducă la o relaxare fiscală. (…) Alte reforme trebuie să crească veniturile și gradul de declarare onestă a veniturilor. Trebuie să se lucreze mai mult în eliminarea excepțiilor fiscale a golurilor și în privința legii privind fiscalizării proprietăților și trecerea la o economie verde. Altfel rezultatele nu pot fi predictibile. (…) Sfatul nostru este să continuați să curățați sistemul, eliminând scutirile”, a subliniat Jan Kees Martijn.

În ceea ce privește cota de TVA, reprezentanții FMI i-au recomandat premierului uniformizarea și renunțarea la cota diferențiată, în favoarea unei cote unice. De asemenea, Fondul a cerut predictibilitate pentru IMM-uri.

Trebuie eficientizată cota de TVA si trebuie implementată reforma pentru taxarea imobilelor. (…) Politica fiscala trebuie sa ofere predictibilitate pentru firme.

Reprezentanții FMI s-au declarat mulțumiți de politicile monetare luate de Executiv și BNR: „Cadrul monetar al României este relativ stabil. A suportat bine crizele prin care a trecut, șocurile respective, legate de fluxurile de capital, s-a adaptat, chiar a dat dovadă de flexibilitate în această privință. Trebuie să controleze mai bine consolidarea fiscală (…) Crearea unei direcții de taxe la Ministerul de Finanțe este binevenita, astfel încât strategiile fiscale să fie analizate înainte de implementare”, a adăugat Jan Kees Martijn.

Angajamentul BNR de a menține dobânzile cheie până în 2023 este binevenit. Relaxarea politicii monetare ar trebui să aștepte până când inflația de bază să fie pe o scădere predictibilă, a mai punctat Martijn.

Nu în cele din urmă, FMI a criticat măsurile luate de Guvernul Ciolacu în ceea ce privește încercarea Executivului de a stopa creșterile de prețuri la alimentele de bază.

„Decizia Guvernului de a controla prețul la alimente nu este o strategie bună în vederea scăderii prețurilor”, a transmis Jan Kees Martijn.

FMI estimează o creștere economică de 2,4% pentru acest an și de 3,7% pentru 2024, se arată în cel mai recent raport al instituției. De precizat că revizuirea a fost făcută în jos: în octombrie, FMI anticipa 3,1% pentru 2023.

În ceea ce privește rata inflației, oficialii Fondului o văd formată din două cifre, respectiv de 10,5% și de 5,8% în 2024. Pentru finalul acestui an, FMI se așteaptă la o inflație de 7,5%.

Echipa FMI prezentă la București a fost condusă de Jan Kees Martijn, șeful misiunii în România și șef al Unității de Sud-Est din Departamentul European al Fondului Monetar Internațional (FMI), cu sediul la Washington, DC.

Concluziile FMI pentru România

„România: Declarația finală a delegației în urma analizei din 2023 a economiei româneşti în baza Articolului IV Washington, DC – 4 octombrie 2023: O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a fost în vizită la București și Cluj-Napoca în perioada 22 septembrie – 4 octombrie pentru a avea consultările din 2023 în baza Articolul IV din 2023 cu România. Misiunea a emis următorul comunicat:
România a rezistat destul de bine șocurilor economice generate de pandemie, războiul Rusiei în Ucraina și de creșterea prețurilor la energie și alimente care au rezultat ca urmare a acestora. Țara și-a continuat convergența către veniturile mai mari ale țărilor membre ale Uniunii Europene. Principala provocare a politicilor pblice este aceea de a pune finanțelor publice pe un traseu sustenabil.

• Pachetul fiscal adoptat recent este un prim pas important pentru a reduce deficitul fiscal ridicat. Totuși, este nevoie de noi reforme fiscale ambițioase pentru a reconstrui spațiul fiscal, pentru a face sistemul fiscal mai echitabil și mai eficient și pentru crește veniturile pentru a consolida serviciile publice.

• În plus, politica fiscală trebuie să devină mai previzibilă. Stabilirea unei căi credibile pentru consolidarea fiscală pe termen mediu va contribui la asigurarea finanțării pieței la un cost mai mic al împrumutului. Anunțarea unor reforme fiscale suplimentare cu mult timp înainte va ajuta companiile și lucrătorii să se adapteze la aceste schimbări.

• În urma înăspririi politicii monetare, inflația este în scădere. Politica monetară nu ar trebui să fie relaxată până când inflația de bază se va afla pe o traiectorie descendentă fermă, așa cum este necesar pentru revenirea inflației totale în intervalul de toleranță al Băncii Naționale a României (BNR). în jurul țintei până la jumătatea anului 2025.

• Reformele structurale trebuie să se ocupe de punctele slabe ale guvernanței și să îmbunătățească furnizarea serviciilor publice. Este nevoie de un efort major pentru a sprijini tranziția României către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, se arată în concluziile finale ale FMI din țara noastră.

Documentul cu concluziile finale ale reprezentanților FMI, după vizita din țara noastră, poate fi citit AICI.

CITIȚI ȘI:

Klaus Iohannis convoacă ședința CSAT pe 12 octombrie. Principalele teme: Consumul de droguri și contextul de securitate de la Marea Neagră

Ministerul Agriculturii anunță că a pus în transparență proiectul de OUG privind licențierea cerealelor din Ucraina și Republica Moldova

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și