Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că vrea să îi ceară ministrului Justiţiei un raport privind situaţia tuturor cetăţenilor români care au condamnării definitive şi au fugit din ţară ca să se sustragă de la executarea pedepsei, pentru a vedea care sunt demersurile întreprinse de statul român în această privinţă. Reamintim că de la începutul anului 2023 până la începutul lunii august sunt aproape 600 de fugari aduşi înapoi în ţară, 77 din Italia.
”Vreau să îi cer ministrului Justiţiei un raport privind situaţia tuturor cetăţenilor români care au condamnării definitive şi au fugit din ţară ca să se sustragă de la executarea pedepsei. Vreau să văd care sunt demersurile întreprinse de statul român în această privinţă”, a mai spus premierul.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu anunţa recent, la B1, că va avea o întâlnire bilaterală în luna septembrie cu ministrul italian al justiţiei, pe tema fugarilor dar şi al medierii.
Ea arăta că de la începutul anului 2023 până la începutul lunii august sunt aproape 600 de fugari aduşi înapoi în ţară, 77 din Italia.
Despre condiţiile de detenţie, ministrul a arătat că de 33 de ani în România niciun guvern nu a reuşit să construiască niciun penitenciar nou, construim pavilioane, reamenajăm locurile de detenţie.
Ministrul Justiției a anunțat, la începutul lunii august, că a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de lege care prevede pedepse mai mari pentru condamnații care fug din țară după sentință.
Mai exact, proiectul de lege prevede ca în cazul unei persoane condamnate la închisoare cu executare să îi fie adăugată la pedeapsa inițială încă o pedeapsă pentru evadare, în cazul în care aceasta nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a își executa sentința.
„Statul român nu a fost niciodată pasiv legat de acest subiect al extrădării fugarilor şi nu doar că nu a fost pasiv, ne-am preocupat permanent de soluţiile legislative. Acum de exemplu, am înaintat CSM din nou un proiect şi sper să obţinem un aviz favorbabil pe această iniţiativă.
Este vorba despre un proiect de lege care descurajează sustragerea de la executarea unei pedepse definitive privative de libertate. În limba română ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că cel care a fost condamnat la închisoare cu executare, dacă nu se prezintă în termen de 7 zile pentru îşi executa pedeapsa, se adaugă la pedeapsa pe care o are şi pedeapsa pentru evadare”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI:
Legea „2 Mai” inițiată de Alina Gorghiu, a fost depusă în Parlament în procedură de urgență
Alina Gorghiu: Este o chestiune de zile până când Darius VÂLCOV va fi adus în România