Președintele Slovaciei, Zuzana Caputova, a respins, joi, un plan al Guvernului în exercițiu de a trimite asistență militară suplimentară Ucrainei, în contextul în care partidele depun eforturi pentru formarea unei coaliții guvernamentale, după recentul scrutin parlamentar.
Administrația prezidențială de la Bratislava a comunicat, potrivit agenției The Associated Press, că nu are autoritatea de a aproba planul de asistență pentru Ucraina, argumentând că actualul Guvern tehnocrat are doar puteri limitate, întrucât a pierdut o moțiune de cenzură în Parlament pe 15 iunie.
Guvernul tehnocrat, înființat la o lună după începerea mandatului președintelui Zuzana Caputova, a avut rolul de a conduce Slovacia până la organizarea scrutinului legislativ anticipat și la instalarea unui nou guvern cu puteri depline.
Politicianul Robert Fico, liderul formațiunii de extremă-stânga Smer-SD, a fost desemnat, luni, prim-ministru al Slovaciei, în contextul victoriei în scrutinul parlamentar. Robert Fico a semnalat că, dacă va ajunge la putere, va opri asistența militară pentru Ucraina, ceea ce ar genera tensiuni suplimentare asupra unității fragile din Uniunea Europeană și din NATO.
Administrația prezidențială de la Bratislava a anunțat că președintele Zuzana Caputova, care a fost un susținător ferm al Ucrainei și s-a deplasat de două ori la Kiev de la începerea invaziei ruse, nu și-a modificat poziția privind necesitatea asistenței militare.
”Dar aprobarea unui pachet de asistență militară de către actualul Guvern în exercițiu ar crea un precedent riscant pentru schimbarea puterii după orice viitor scrutin”, a argumentat Președinția Slovaciei, subliniind că președintele este pregătit să continue asistența militară dacă acest lucru va fi decis de viitorul Guvern.
Formațiunea condusă de Robert Fico, Smer-SD (Direcția – Social-Democrație, extremă-stânga), a obținut 23% din voturi în scrutinul parlamentar desfășurat sâmbăta trecută, devansând partidul Slovacia Progresistă (PS, social-liberal), care a primit 18% din voturi.
Robert Fico, care a mai fost prim-ministru în perioadele 2006-2010 și 2012-2018, va trebui să obțină suficiente voturi pentru a avea majoritate în Parlamentul de la Bratislava. Robert Fico a semnalat constant în campania electorală că, dacă va ajunge la putere, nu va mai trimite ”nici măcar un cartuș” Ucrainei, cerând îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și negocieri pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă.
Foto: Profimedia
Citește și:
Robert Fico, desemnat prim-ministru al Slovaciei / Bratislava acuză Moscova de ingerințe electorale