Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat vineri, la summitul informal al Consiliului European, pentru reformarea Uniunii Europene, semnalând că sunt necesare modificări structurale înainte de a continua procesul extinderii.
Olaf Scholz a salutat discuțiile despre extinderea Uniunii Europene prin potențiala integrare a statelor din Balcanii de Vest, a Ucrainei și a Republicii Moldova. Liderul de la Berlin a notat, la summitul informal al Consiliului European din Granada (Spania), că unele țări din Balcanii de Vest au primit de 20 de ani statut de candidate pentru integrarea în Uniunea Europeană.
”Dar nu trebuie să ne preocupăm doar de procesul integrării acestor state, ci și de modalitățile prin care Uniunea Europeană să poată fi funcțională în viitor”, a afirmat Olaf Scholz, potrivit stenogramei declarațiilor, postată pe site-ul Guvernului german.
Olaf Scholz a subliniat că trebuie reformat procesul decizional, în special principiul unanimității în chestiunile de politică externă și în stabilirea mecanismelor fiscale.
De altfel, Scholz a semnalat că unele state din cadrul Uniunii Europene ar trebui să contribuie mai mult la finanțarea integrării noilor membri. ”Statele care acum beneficiază de fonduri comunitare trebuie să înțeleagă faptul că situația nu va rămâne la fel în viitor”, a explicat Olaf Scholz, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Republica Moldova și Ucraina au primit, în iunie 2022, statutul de state candidate pentru integrarea în Uniunea Europeană, dar nu au inițiat încă negocierile formale în vederea integrării. Mai mulți oficiali europeni au semnalat că procesul integrării în UE va fi îndelungat, sugerând admiterea inițială a celor două state în Comunitatea Politică Europeană, o structură complementară a Uniunii Europene.
Recent, specialiști în politici guvernamentale din Franța și Germania au prezentat propuneri formale privind reconfigurarea Uniunii Europene, care ar urma să devină o structură cu mai multe niveluri de integrare, în funcție de gradul de cooperare politică și economică. Experții au constatat că Uniunea Europeană nu este pregătită încă să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici la nivel politic. Grupul de lucru franco-german a recomandat ”acțiuni imediate pentru îmbunătățirea funcționalității Uniunii Europene”, inclusiv prin măsuri inițiale, care ar putea fi adoptate înaintea scrutinului europarlamentar din 2024. ”Mai multe reforme substanțiale – inclusiv pregătiri pentru revizuirea tratatelor – ar trebui implementate în următoarea legislatură (2024-2029)”, a subliniat Grupul de lucru.
Foto: Profimedia
Citește și: