EXCLUSIV | Cea mai nouă deltă a Europei, aflată în Banatul Montan, este amenințată de braconaj și de amatorii de grătare

Publicat: 08/10/2023, 09:00

La confluența dintre râul Nera și Dunărea, în extremitatea vestică a județului Caraș-Severin, pe circa 10 hectare, se află un colț de natură de o frumusețe unică: Delta Nerei. Această mică deltă, care este o copie la scară mai mică a Deltei Dunării, este o adevărată bijuterie a Europei, dar care se confruntă cu amenințări serioase din cauza braconajului și a turismului necontrolat.

Rezervația naturală a fost declarată zonă de protecție integrală, unde activitățile umane nu sunt permise decât în cazul celor științifice sau ale voluntariatului, cu scop educativ. Cu toate acestea, Delta Nerei se confruntă cu o serie de probleme. Braconajul este una dintre amenințările majore la adresa Deltei Nerei, care găzduiește specii de păsări acvatice și pești foarte valoroși, precum sturionii.

Cornel Popovici, președintele Asociației GEC Nera, organizație care are mai multe programe de monitorizare a zonei, spune că sunt destul de dese aceste cazuri de braconaj.

“Nici vorbă să se permită acolo pescuitul sau alte metode de a captura animalele din zona Deltei Nerei. Aș vrea să spun că Delta Nerei are câteva specii specifice, și vreau neapărat să menționez cormoranul mic, egreta mică, rața roșie, iar dintre animale întâlnim aici nurca. Ca pești, așa cum sunt de-a lungul Dunării, există sturionii care ajung până în Delta Nerei. De aceea, avem și cazuri de braconaj pentru că pescarii își încearcă norocul foarte mult pe canalul Nera Moartă, care este pe teritoriul României, și au fost foarte multe cazuri când au fost amendați pescari sau grupuri de pescari, la semnalarea de către voluntarii GEC Nera”, a declarat Cornel Popovici pentru Gândul.

Delta Nerei, o minune a naturii

Activistul de mediu mai spune că delta se confruntă și cu invazia grataragiilor.

„Mai sunt unii care merg și fac weekendul în Delta Nerei. Drept dovadă sunt  numeroasele vetre de foc care se găsesc pe principala cale de intrare în Delta Nerei din România”, mai spune Cornel Popovici, președintele Asociației GEC Nera.

Ecoturismul este permis, dar foarte puțin practicat

Chiar dacă vizitarea Deltei Nerei ar putea aduce beneficii economice comunităților locale, Popovici spune că este crucial să se dezvolte un turism responsabil și sustenabil pentru a proteja habitatul sălbatic și fragilul ecosistem al Deltei.

Un colț de rai, amenințat de invazia oamenilor

“Proprietarii pensiunilor din zonă ar putea să ducă turiștii cu barca în acest colț de rai, dar nu prea îi văd să o facă. De asemenea, în cadrul acestui ecoturism, școlilor, elevilor le sunt permise activități de observare științifică și de voluntariat”, declară președintele GEC Nera.

Istoria Deltei Nerei are legătură cu construcția barajului de la Porțile de Fier, un proiect comunist care a modificat radical cursul Dunării în această zonă. Barajul a redus viteza curentului Dunării, permițând sedimentelor să se depună treptat și creând astfel această mică deltă.

Clima sa cu influențe mediteraneene și prezența unor specii rare de plante precum migdalii și smochinii o fac cu adevărat specială. Aici găsim habitatul unor specii unice de animale, inclusiv scorpionul carpatic, vipera cu corn și broaște țestoase rare.

Împărțită între România și Serbia, Delta Nerei beneficiază de eforturile comune ale organizațiilor ecologiste și ale autorităților locale pentru a proteja și promova această zonă unică. Cu eforturi concertate, Delta Nerei din Banat poate deveni o destinație turistică de referință în Europa, aducând beneficii atât naturii, cât și comunităților locale.

Sursa Foto: turism.cjcs.ro

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Ungurii îți ridică mașina și ți-o vând. Avertisment pentru șoferii români. Legea e lege
Monica Anghel este de nerecunoscut. Cântăreața s-a transformat total
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Care sunt plajele cu cel mai alb nisip din lume?