Un oficial egiptean a declarat, sub protecția anonimatului, că Israelul ar fi fost avertizat de serviciile de informații egiptene că se pregătește ”ceva mare” în ”tabăra” Hamas.
Oficialul egiptean a mai declarat – citat de Associated Press – că Israelul s-a concentrat pe Cisiordania, și a ”minimalizat amenințarea din Gaza”, iar avertismente ”repetate” au fost ”ignorate” în Israel. De altfel, chiar foști ofițeri israelieni au tras un semnal de alarmă după ce teroriștii Hamas au atacat Israelul, punctând că nerespectarea alertelor este doar un aspect al unui lung șir de gafe, notează The Times of Israel.
Guvernul premierului Benjamin Netanyahu este format din susținători ai coloniștilor din Cisiordania, care au cerut o creștere a securității în zpnă, pentru a contracara valul în creștere de violență din ultimele 18 luni.
”Am avertizat că situația va exploda, foarte curând, și va fi ceva mare. Dar au subestimat astfel de avertismente”, a declarat oficialul egiptean.
Pentru palestinienii din Gaza, ”ochii” Israelului nu sunt niciodată foarte departe, consideră specialiștii militari. Dronele de supraveghere bâzâie în mod constant pe cer, iar granița securizată este plină de camere de securitate și de soldați de pază. Agențiile de informații, pe de altă parte, lucrează cu surse și capacități cibernetice de ultimă generație pentru a extrage informații.
Dar ”ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului surpriză al grupării teroriste Hamas, care a spart barierele granițelor israeliene și a trimis sute de teroriști în Israel pentru a efectua un atac nerăbdător care a ucis peste 700 de persoane și a rănit peste 2.000, mai notează sursa citată.
Agențiile de informații ale Israelului au căpătat o aură de invincibilitate de-a lungul deceniilor, datorită unui șir lung de succese. Israelul a dejucat comploturi a căror origine a fost în Cisiordania, au vânat agenți Hamas în Dubai și a fost acuzat de uciderea unor oameni de știință iranieni în ”inima” Iranului. Chiar și atunci când eforturile lor au fost îngreunate, agenții precum Mossad, Shin Bet și serviciile de informații militare și-au păstrat o aură aproape mistica.
La peste 48 de ore de la începutul atacului, teroriștii Hamas au continuat să lupte cu forțele israeliene în interiorul teritoriului israelian, iar peste 100 de israelieni se aflau în captivitatea Hamas în Gaza.
”Acesta este un eșec major”, a spus Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. „Această operațiune demonstrează de fapt că abilitățile [de informații] din Gaza nu erau bune.”
Yaakov Amidror a refuzat să ofere o explicație pentru eșec, spunând că trebuie trase concluzii și învățată o ”lecție” când ”se așază praful”.
Contraamiralul Daniel Hagari – purtătorul de cuvânt principal al armatei – a recunoscut că armata datorează o explicație israelienilor. Dar a accentuat că acum nu este momentul. ”Mai întâi ne luptăm, apoi investigăm”, a spus el.
Amir Avivi, un general israelian în retragere, a spus că, fără a avea oameni în interiorul Gazei, serviciile de securitate israeliene au ajuns să se bazeze din ce în ce mai mult pe mijloace tehnologice pentru a obține informații. El a precizat că teroriștii din Gaza au găsit modalități de a se sustrage de la culegere de informații printehnologie, oferind Israelului o imagine incompletă a tabloului general.
”Cealaltă parte a învățat să se ocupe de dominația noastră tehnologică și a încetat să folosească tehnologia care ar putea-o expune”, a spus Avivi, președintele și fondatorul Forumului Israelului de Apărare și Securitate, un grup de foști comandanți militari.
”S-au întors în epoca de piatră”, a spus el, explicând că teroriștii nu foloseau telefoane sau computere și își desfășurau afacerile sensibile în camere special protejate de spionaj tehnologic sau în subteran.
Foto – Profimedia Images
Citește și:
Război în Israel | Bilanț cumplit: peste 250 de de morți și mii de răniți