Jurnalistul David Horovitz: „Israelul și-a SUBESTIMAT inamicii, i-a citit greșit. Teroriștii din Gaza, susținuți de Iran”

Jurnalistul David Horovitz: „Israelul și-a SUBESTIMAT inamicii, i-a citit greșit. Teroriștii din Gaza, susținuți de Iran”
Publicat: 09/10/2023, 16:12
Actualizat: 10/10/2023, 09:57

Cu fiecare oră care trece de când sute de teroriști Hamas au pătruns în Israel sâmbătă dimineață, avertismentul prim-ministrului Benjamin Netanyahu către israelieni – ”ne vom confrunta cu zile dificile” – a căpătat o rezonanță din ce în ce mai mare, iar jurnalistul israelian de origine britanică David Horovitz, fondator The Times of Israel și fost redactor la redactor-șef al The Jerusalem Post și The Jerusalem Report, notează că ”este de neiertat că Israelul nu a reușit să țină seama de semnalele care avertizat asupra a ceea ce pregătea Hamas”. 

Comparațiile cu eșecurile care au precedat războiul de Yom Kippur de acum 50 de ani, invocate imediat după ce sirenele au sunat sâmbătă dimineața devreme, au devenit nu numai inevitabile, ci, în multe privințe, o chestiune de subestimare, avertizează jurnalistul.

”Ca și în anul 1973, Israelul și-a subestimat și a citit greșit inamicii – nu forțele convenționale ale armatelor arabe de data aceasta, ci teroriștii din Gaza, susținuți de Iran, statul sponsor al terorismului”, scrie David Horovitz în editorialul de luni, 9 octombrie 2023.

Israelul, mai scrie jurnalistul, s-a convins că pregătirile ”pe față” pentru război ale Hamas – antrenarea oamenilor, construcția de tuneluri subterane, îmbunătățirea și testarea rachetelor și a dronelor sale, pregătirile pentru infiltrarea pe mare și prin deltaplane, desfășurarea de dispozitive explozive la gardul graniței și multe altele – nu au anunțat ceea ce ce s-a întâmplat acum, respectiv un atac transfrontalier masiv, menit să omoare un număr mare de israelieni, să preia controlul asupra zonei din sudul Israelului aproape de graniță și răpirea israelienilor în Gaza.

”Toate semnele erau acolo, la vedere; au fost ignorate”, punctează David Horovitz.

”Invazia Hamas a lăsat IDF-u blocat în mod inimaginabil”

Invazia Hamas a lăsat IDF-ul (Forțele Armate Israeliene – Israel Defense Forces) blocat în mod inimaginabil, își arată surprinderea David Horovitz. Gardul sofisticat de graniță Israel-Gaza, construit cu minuțiozitate, proiectat cu un accent deosebit pe prevenirea ca teroriștii din Gaza să construiască tuneluri către Israel, a fost pur și simplu aruncat în aer în mai multe locații și sute de oameni înarmați s-au revărsat în Israel.

Pe fondul bombardamentelor masive simultane de rachete din sudul și centrul Israelului și țintirea bazelor IDF în zona de frontieră, inclusiv în special a cartierului general divizial al IDF din apropiere, armatei i-a luat un timp de neconceput să internalizeze ceea ce se desfășura și să înceapă să răspundă.

Prea puține trupe au fost dislocate la sol în zonă, rapoartele spunând că IDF era preocupată de obligațiile sale în Cisiordania. Dar de ce Forțele Aeriene Israeliene au fost atât de lente în a răspunde eficient, în ciuda afirmațiilor că Hamas a blocat comunicațiile și alte sisteme, va fi doar una dintre multele probleme cruciale care trebuie abordate pe măsură ce armata investighează și învață din dezastru

Israelul atacă deja țintele teroriste din Gaza, cu un efect considerabil – cu sute de oameni înarmați uciși și instalații distruse, deși Hamas rămâne evident puternic.

Pentru ca IDF să restabilească orice sentiment de securitate pentru sudul Israelului, să înceapă să restabilească încrederea israelienilor în abilitățile șefilor lor militari și ale stăpânilor lor politici și să descurajeze alți inamici și mai puternici pe alte fronturi, va trebui într-adevăr să facă tot ceea ce a promis Netanyahu — să distrugă capacitățile militare ale Hamas, ceea ce echivalează, desigur, cu distrugerea Hamas”, notează David Horovitz.

”Ceea ce s-a întâmplat aici este de neiertat. Cum am putut să fim atât de surprinși de atac?

Eitan Ben Eliyahu, fostul șef al forțelor aeriene

”Ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului

Dar ”ochii” Israelului au părut închiși înaintea atacului surpriză al grupării teroriste Hamas, care a spart barierele granițelor israeliene și a trimis sute de teroriști în Israel pentru a efectua un atac nerăbdător care a ucis peste 700 de persoane și a rănit peste 2.000, mai notează sursa citată.

Agențiile de informații ale Israelului au căpătat o aură de invincibilitate de-a lungul deceniilor, datorită unui șir lung de succese. Israelul a dejucat comploturi a căror origine a fost în Cisiordania, au vânat agenți Hamas în Dubai și a fost acuzat de uciderea unor oameni de știință iranieni în ”inima” Iranului. Chiar și atunci când eforturile lor au fost îngreunate, agenții precum Mossad, Shin Bet și serviciile de informații militare și-au păstrat o aură aproape mistica.

La peste 48 de ore de la începutul atacului, teroriștii Hamas au continuat să lupte cu forțele israeliene în interiorul teritoriului israelian, iar peste 100 de israelieni se aflau în captivitatea Hamas în Gaza.

”Acesta este un eșec major”, a spus Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. ”Această operațiune demonstrează de fapt că abilitățile [de informații] din Gaza nu erau bune”. Yaakov Amidror a refuzat să ofere o explicație pentru eșec, spunând că trebuie trase concluzii și învățată o ”lecție” când ”se așază praful”. (mai multe detalii AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Război în Israel | Bilanț cumplit: peste 250 de de morți și mii de răniți

VIDEO | Israel este în război. Turiștii români trebuie să părăsească urgent țara, recomandă MAE. 800 de pelerini așteaptă să fie evacuați

UPDATE. Bilanțul primei zi de război, după atacul Hamas în Israel: Peste 70 de morţi şi sute de răniţi. Femei răpite, violate, ucise. Urmează riposta

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar