Evoluția comunității EVREIEȘTI din România. De la peste 700.000 în anii ’30 la situația din prezent. Istoria comunității, scrisă și în Cartea Sfântă

Evoluția comunității EVREIEȘTI din România. De la peste 700.000 în anii ’30 la situația din prezent. Istoria comunității, scrisă și în Cartea Sfântă
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Publicat: 10/10/2023, 09:49

Pe fondul războiului reaprins de teroriștii Hamas care au atacat și ucis peste 1.000 de oameni și au rănit alte peste 2.000 în Israel, readucem în fața opiniei publice ororile trăite de comunitatea evreiască în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai.

Tristul fapt este că numărul evreilor din România a cunoscut o scădere semnificativă, mai ales începând cu anii ’30. Astăzi, întrebarea „Câți evrei mai sunt în România?” capătă o relevanță mai mare ca niciodată.

Istoria acestei comunități este marcată de momente critice și dificile, multe dintre ele fiind consemnate în documente istorice și în Cartea Sfântă.

Primele comunități evreiești au apărut în teritoriile actuale ale României în perioada Regatelor Valahiei și Moldovei. Evrei din Cnezatul polonez și Imperiul Otoman s-au așezat aici, contribuind la dezvoltarea comercială a regiunii.

Seferzii, evreii expulzați din Peninsula Iberică, au ajuns și ei în Europa de Est, stabilindu-se în teritoriile otomane și apoi în zonele actuale ale României.

În ciuda contribuției semnificative a sefarzilor, comunitățile ashkenazice au avut, de asemenea, un rol important în această evoluție. În secolele XVI-XVII, sefarzii au migrat în Europa de Est, venind din Balcani și alte regiuni ale Imperiului Otoman.

Orașele din România în care s-au extins comunitățile evreiești

Populația evreiască a cunoscut o creștere semnificativă în Moldova în urma revoltei Khmel’nyts’kyi din 1648 din Ucraina. Comunitățile au continuat să se extindă în secolele următoare, în orașe precum Iași, Suceava, Botoșani, Siret, Bacău și Focșani.

Moldova a găzduit aproximativ 19.000 de evrei în 1820, reprezentând 8% din populația totală. Până în 1859, populația evreiască a ajuns la aproximativ 125.000 în Moldova și la 9.300 în Muntenia.

În 1878, numărul total de evrei înregistrat a fost de 218.304, iar în 1899, aceștia au ajuns la 269.015, reprezentând 4,5% din populația totală.

America, „țara făgăduinței” pentru evreii din România

Cu toate acestea, acest procent a scăzut în următorul deceniu din cauza emigrării masive în America. Până în ajunul Primului Război Mondial, numărul evreilor în România era de aproximativ 70.000.

Cu toate că evreii au contribuit semnificativ la economia locală și au dezvoltat bresle profesionale, ei au fost supuși discriminării și restricțiilor în perioada secolului al XIX-lea. Emanciparea civilă a fost acordată doar selectiv, iar evreii au fost lăsați la mila autorităților locale corupte și abuzive.

La începutul secolului al XIX-lea, evreii reprezentau aproximativ 21% din populația României, majoritatea fiind comercianți. Cu toate acestea, ei nu au beneficiat de drepturi civile și au fost supuși unor discriminări administrative.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, evreii au avut contribuții semnificative în diverse domenii precum industria, medicina și finanțele. De asemenea, ei au fondat bănci de succes, contribuind la dezvoltarea economică a țării.

Până în anii ’30, numărul evreilor în România a crescut, atingând un procent de 4,2% din populația totală. Peste 80% dintre aceștia locuiau în marile orașe, unde au avut un impact semnificativ asupra economiei locale.

Câție evrei mai sunt astăzi în România?

Conform liderilor comunităților evreiești din România în anul 2023, numărul de membri înregistrați se situează în prezent la aproximativ 4.000 de persoane. Această cifră este în continuă scădere, având în vedere că majoritatea membrilor sunt persoane în vârstă, iar tineretul a ales să emigreze în Israel sau în alte state occidentale.

Potrivit președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, „După ultimul recensământ al populaţiei, evreii înregistraţi au fost mai puţin de 4.000. După datele noastre statistice, ale Federaţiei, suntem cam dublu, (…) pentru că familiile de evrei de astăzi nu mai sunt familiile tradiţionale din trecut. Sunt foarte multe familii mixte.

Avem un număr important de oameni care au rădăcini evreieşti (…). Comunitatea evreilor din România s-a împuţinat teribil, teribil. (…) Sunt oameni puţini, dar sunt mai ales exemple de moralitate (…).

Suntem puţini, dar activităţile noastre sunt foarte diversificate în a păstra memoria şi ceea ce a fost contribuţia evreilor din România la dezvoltarea României şi nu numai a României”, potrivit playtech.ro.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...