În data de 7 octombrie, președintele rus Vladimir Putin a împlinit 71 de ani, iar atacul brurtal al grupării Hamas împotriva Israelului poate fi privit ca un ”cadou” pe care ”Țarul” l-a primit din partea grupării teroriste.
Un astfel de șoc catastrofal de securitate în Orientul Mijlociu a fost, probabil, o surpriză binevenită pentru un președinte rus a cărui prioritate strategică este de a distrage atenția occidentală de la Ucraina și de a încerca să reducă sprijinul pe care Volodimit Zelenski îl. O conflagrație masivă în Israel riscă să facă exact asta, notează Politico.
De-a lungul timpului, Vladimir Putin și-a construit, cu migală aproape, o imagine de ”păpușar”, dând de înțeles că ”trage sforile” și face jocurile la nivel mondial. Potfivit sursei citate, multe din conflicte nu sunt stârnite de Putin, însă Rusia profită de pe urma lor, ceea ce încearcă să facă și acum, în conflictul israeliano-palestinian.
Vladimir Putin savurează haosul, notează jurnaliștii Jamie Dettmer și Christian Oliver, ”pune lemne pe foc” și, în ultimă instanță, este chiar ”fericit”.
”Acesta a fost, probabil, cel mai bun cadou de ziua lui Putin. Atacul împotriva Israelului va diviza atenția, având în vedere concentrarea naturală a SUA asupra Israelului.
Sperăm că acest lucru nu va avea un efect dramatic asupra sprijinului pentru Ucraina, dar, desigur, multe vor depinde și de durata conflictului din Orientul Mijlociu. Dacă vrem cu adevărat să fim o Uniune Europeană geopolitică, trebuie să fim capabili să facem față mai multor crize în același timp”, a declarat un oficial UE.
Rusia i-a curtat de mult pe militanții islamiști, iar liderul Hamas Ismail Haniyeh și alți oficiali au făcut călătorii recente la Moscova. După atacurile de sâmbătă, ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că ”politica disctructivă” a SUA zădărnicește un stat Palestinian.
Fostul președinte Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse a etichetat atacurile Hamas drept ”o dezvoltare așteptată” și și-a întors furia împotriva Occidentului.
”În loc să lucreze în mod activ la discuțiile palestino-israeliene, acești proști (n.red. – cu referire la SUA) au interferat cu noi și oferă neo-naziștilor (n.red. – despre regimul de la Kiev) ajutor pe scară largă, punând cele două popoare strâns înrudite unul împotriva celuilalt”, a spus Medvedev, în stilul characteristic.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului – Dmitri Peskov – a susținut cu satisfacție că finanțarea pentru Ucraina se va reduce, acum, inevitabil.
”Procesul de pompare a regimului de la Kiev cu arme va intra într-o tendință descendentă”, a conchis Peskov.
Norman Roule, un fost oficial înalt al serviciilor secrete americane, a susținut că sprijinul politic al Moscovei pentru Hamas a încurajat gruparea să întreprindă o astfel de acțiune violentă, dar a mai transmis și că orice rol al Rusiei în scenariu ar putea fi unul modest.
”Această strategie le permite rușilor să susțină că militează pentru un proces de pace, dar violența care a urmat perturbă regiunea, abate atenția politicienilor de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și atrage mijloacele navale americane de la Marea Neagră către estul Mediteranei”, a declarat Norman Roule pentru Politico.
Citește și: