Atacurile masive comise de grupul islamist palestinian Hamas asupra Israelului forțează Administrația de la Washington să se concentreze din nou pe rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu, în pofida celorlalte crize internaționale, în special a războiului dintre Rusia și Ucraina, comentează cotidianul The Washington Post.
Chiar și la câteva zile de când au început, masacrele comise de mișcarea Hamas în Israel continuă să genereze șoc. Actele criminale ale celui mai mare atac terorist comis vreodată împotriva statului evreu devin mai înspăimântătoare pe măsură ce apar detalii despre uciderea a 260 de tineri la un concert, despre focuri de armă trase asupra mașinilor și locuințelor, despre agonia ostaticilor care vor fi folosiți ca elemente de negociere sau ca scuturi umane.
”La fel de evident, pe măsură ce șocul inițial se atenuează, este gradul în care acest atac îndrăzneț, lăudat cu entuziasm și posibil orchestrat de Iran, a perturbat situația politică mondială, care era deja destabilizată de invazia Rusiei în Ucraina. După cum arată incidentele dintre Israel și intermediarul Iranului în Liban, mișcarea Hezbollah, haosul declanșat de Hamas nu va fi ușor de contracarat și, probabil, obiectivul a fost de a nu putea fi controlat. Sunt momente periculoase pentru întreaga lume. Sarcina fiecărui guvern care are interesul direct de a influența situația este contracararea cu fermitate și printr-o abordare punctuală a terorismului grupului Hamas și al celor care îl sponsorizează”, subliniază cotidianul The Washington Post, într-un editorial cu titlul ”Atacurile grupului Hamas asupra Israelului atrag Orientul Mijlociu în atenția SUA”.
”Israelul are dreptul să se apere și, în acest context, are dreptul de a muta luptele în Fâșia Gaza, la fel cum Statele Unite au avut dreptul de a merge după rețeaua Al-Qaida în Afganistan ca reacție la atentatele din 11 septembrie 2001. Susținerea, solidaritatea, empatia pentru Israel și pentru poporul israelian, condamnarea grupului Hamas – aceste mesaje, transmise de toată lumea, de la președintele Joe Biden la Uniunea Europeană, Emiratele Arabe Unite și Bono, principalul reprezentant al formației U2 și activist umanitar internațional – ar putea fi cele mai mari câștiguri ale statului evreu. Armata israeliană, ajunsă într-o poziție delicată din cauza faptului că a fost luată prin surprindere, are oportunitatea nu doar de a recâștiga avantajele militare, ci și, limitând daunele colaterale, de a arăta diferența morală dintre un grup terorist precum Hamas și o armată profesionistă”, subliniază cotidianul The Washington Post.
Editorialiștii cotidianului The Washington Post reamintesc că, deși Statele Unite s-au bucurat de susținere internațională amplă imediat după atentatele de la 11 septembrie, solidaritatea a dispărut în contextul în care riposta militară, în Irak și în alte zone, a mers dincolo de ce se putea justifica. Iar Israelul ar putea învăța din experiența SUA.
”La fel cum și Statele Unite pot învăța din experiența Israelului. Una dintre lecții are legătură cu riscurile lipsei de unitate. Inițiativa premierului Benjamin Netanyahu de reformare a sistemului judiciar, susținută de partidele de extremă-dreapta fără a beneficia de consens larg din partea cetățenilor, pare acum mai gravă, ținând cont de reacțiile pe care le-a generat, mai ales în rândul membrilor serviciilor de securitate și de informații. Nu este o analogie exactă, dar gravitatea evenimentelor din străinătate face conflictul dintre partidele politice din SUA sau din interiorul unui partid din SUA, cum a demonstrat recenta demitere de către majoritatea republicană a președintelui Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, să pară o pierdere de resurse politice”, subliniază cotidianul The Washington Post.
Criza geopolitică generată de invazia Rusiei în Ucraina era considerată ”periculoasă”, dar, după evenimentele din Israel, descrierea pare prea blândă.
”Președintele Biden și echipa lui de politică externă au evidențiat ideea că pot reconfigura strategia SUA, pentru a se focaliza pe competiția cu Rusia și, în principal, cu China. Iar accentul pe Orientul Mijlociu putea fi redus în mod sigur, în contextul în care regimurile nedemocratice din Cairo și Riyad, care sunt susținute de SUA, au contribuit la reintegrarea regională, posibil prin cooperarea cu Israelul. Problema palestiniană ar fi fost lăsată de-o parte, iar Iranul izolat. (…) Acum, provocarea președintelui Biden este să ofere susținere Israelului pentru destructurarea Hamas, păstrând, în același timp, negocierile de pace și de normalizare a relațiilor Israelului cu state arabe și cu facțiunile palestiniene care vor să se implice în negocieri. Aceasta nu este chiar provocarea pe care Biden o planifica, dar, categoric, nu va avea o sarcină simplă. Dar este o provocare pe care Biden trebuie să o abordeze, dacă vrea ca forța SUA de a influența evenimentele mondiale să rămână intactă după altă criză neanticipată din Orientul Mijlociu”, concluzionează cotidianul The Washington Post.
Foto: Profimedia
Citește și: