Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale

Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale
Publicat: 12/10/2023, 07:45

Statele din zona euro trebuie să aplice reforme structurale eficiente, pentru intensificarea rezilienței, pentru stimularea creșterii economice pe termen lung și îmbunătățirea standardelor sociale, recomandă specialiști din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE).

”Economia zonei euro și-a revenit rapid după pandemie, după blocajele din rețelele internaționale de aprovizionare și după șocul prețurilor la energie. Dar nu avem timp de pierdut. Vulnerabilitățile structurale obstrucționează în continuare veniturile și creșterea productivității”, afirmă Klaus Masuch, consilier BCE pentru Afaceri Economice, Wolfgang Modery, directorul Diviziei Economice, Aprovizionare și Muncă din cadrul BCE, Nico Zorell, economist principal, și Ralph Setzer, specialist în economie, muncă și resurse în cadrul BCE.

”Guvernele trebuie să implementeze reforme astfel încât să facă mai puternice economiile și să promoveze corectitudinea la nivel social”, subliniază experții Băncii Centrale Europene.

Oficialii BCE consideră că economia zonei euro s-a dovedit a fi ”remarcabil de rezilientă” în ultimii ani, în pofida diverselor șocuri generate de crizele internaționale, notând că, în contextul pandemiei, au fost create scheme pentru susținerea locurilor de muncă și programe fiscale naționale pentru stimularea activităților economice. Efectul a fost relansarea economică, dar programele de stimulare economică au generat inflație, nivelul acesteia depășind cu mult ținta de 2% a BCE, pentru a atinge un vârf de 10,6% în octombrie 2022.

Specialiștii Băncii Centrale Europene recomandă acțiuni guvernamentale în sensul reducerii deficitului bugetar și diminuarea datoriilor suverane, în contextul în care politicile fiscale expansive se apropie de final. ”În acest context, guvernele trebuie să aducă economiile naționale într-o formă mai bună și să stimuleze perspectivele de creștere economică pe termen lung”, subliniază experții BCE.

Printre vulnerabilitățile structurale ale zonei euro, experții BCE menționează reglementările excesive care descurajează apariția unor noi firme și, pe termen lung, apariția unor probleme cauzate de îmbătrânirea populației, de modificările climatice, de digitalizare și riscurile geopolitice. De asemenea, specialiștii BCE atrag atenția că deficitele publice și datoriile suverane vor genera probleme suplimentare pentru viitoarele generații, ceea ce va limita spațiul de manevră în materie de politici fiscale. De asemenea, conform evaluărilor, diferențele majore între ratele inflației ale statelor din zona euro reflectă, parțial, dependența de resurse energetice din străinătate.

Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii BCE recomandă reforme structurale, combinate cu politici fiscale și macroeconomice solide.

”Optimizarea politicilor structurale poate stimula dezvoltarea economică rapidă. Oamenii mai săraci sunt afectați în general cel mai mult de ineficiența serviciilor publice, de calitatea slabă a sistemului instituțional (inclusiv corupție, lipsă de transparență și lipsa reciprocității pe piețele de producție), de structuri economice rigide care țin șomajul la nivel ridicat și salariile reale la niveluri mici. Politicile care abordează aceste probleme de eficiență pot stimula prosperitatea și corectitudinea socială în zona euro”, subliniază experții Băncii Centrale Europene, recomandând îmbunătățirea calității educației, simplificarea reglementărilor administrative, inclusiv prin digitalizare, precum și optimizarea condițiilor de lucru și a sistemelor de pensii.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI îndeamnă guvernele să limiteze deficitele bugetare, pentru a contribui la stabilizarea inflației

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...