Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale

Experți BCE: Zona euro are nevoie de reforme structurale, pentru intensificarea rezilienței economice și îmbunătățirea standardelor sociale
Publicat: 12/10/2023, 07:45

Statele din zona euro trebuie să aplice reforme structurale eficiente, pentru intensificarea rezilienței, pentru stimularea creșterii economice pe termen lung și îmbunătățirea standardelor sociale, recomandă specialiști din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE).

”Economia zonei euro și-a revenit rapid după pandemie, după blocajele din rețelele internaționale de aprovizionare și după șocul prețurilor la energie. Dar nu avem timp de pierdut. Vulnerabilitățile structurale obstrucționează în continuare veniturile și creșterea productivității”, afirmă Klaus Masuch, consilier BCE pentru Afaceri Economice, Wolfgang Modery, directorul Diviziei Economice, Aprovizionare și Muncă din cadrul BCE, Nico Zorell, economist principal, și Ralph Setzer, specialist în economie, muncă și resurse în cadrul BCE.

”Guvernele trebuie să implementeze reforme astfel încât să facă mai puternice economiile și să promoveze corectitudinea la nivel social”, subliniază experții Băncii Centrale Europene.

Oficialii BCE consideră că economia zonei euro s-a dovedit a fi ”remarcabil de rezilientă” în ultimii ani, în pofida diverselor șocuri generate de crizele internaționale, notând că, în contextul pandemiei, au fost create scheme pentru susținerea locurilor de muncă și programe fiscale naționale pentru stimularea activităților economice. Efectul a fost relansarea economică, dar programele de stimulare economică au generat inflație, nivelul acesteia depășind cu mult ținta de 2% a BCE, pentru a atinge un vârf de 10,6% în octombrie 2022.

Specialiștii Băncii Centrale Europene recomandă acțiuni guvernamentale în sensul reducerii deficitului bugetar și diminuarea datoriilor suverane, în contextul în care politicile fiscale expansive se apropie de final. ”În acest context, guvernele trebuie să aducă economiile naționale într-o formă mai bună și să stimuleze perspectivele de creștere economică pe termen lung”, subliniază experții BCE.

Printre vulnerabilitățile structurale ale zonei euro, experții BCE menționează reglementările excesive care descurajează apariția unor noi firme și, pe termen lung, apariția unor probleme cauzate de îmbătrânirea populației, de modificările climatice, de digitalizare și riscurile geopolitice. De asemenea, specialiștii BCE atrag atenția că deficitele publice și datoriile suverane vor genera probleme suplimentare pentru viitoarele generații, ceea ce va limita spațiul de manevră în materie de politici fiscale. De asemenea, conform evaluărilor, diferențele majore între ratele inflației ale statelor din zona euro reflectă, parțial, dependența de resurse energetice din străinătate.

Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii BCE recomandă reforme structurale, combinate cu politici fiscale și macroeconomice solide.

”Optimizarea politicilor structurale poate stimula dezvoltarea economică rapidă. Oamenii mai săraci sunt afectați în general cel mai mult de ineficiența serviciilor publice, de calitatea slabă a sistemului instituțional (inclusiv corupție, lipsă de transparență și lipsa reciprocității pe piețele de producție), de structuri economice rigide care țin șomajul la nivel ridicat și salariile reale la niveluri mici. Politicile care abordează aceste probleme de eficiență pot stimula prosperitatea și corectitudinea socială în zona euro”, subliniază experții Băncii Centrale Europene, recomandând îmbunătățirea calității educației, simplificarea reglementărilor administrative, inclusiv prin digitalizare, precum și optimizarea condițiilor de lucru și a sistemelor de pensii.

Foto: Profimedia

Citește și:

FMI îndeamnă guvernele să limiteze deficitele bugetare, pentru a contribui la stabilizarea inflației

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar