Astana, Kazahstan | Cea de-a XXI-a reuniune a Secretariatului Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale (COMUNICAT DE PRESĂ)

Astana, Kazahstan | Cea de-a XXI-a reuniune a Secretariatului Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale (COMUNICAT DE PRESĂ)
Publicat: 12/10/2023, 08:30
Actualizat: 23/10/2023, 15:33

La Astana, capitala Republicii Kazahstan, a avut loc – marți, 11 octombrie 2023 – cea de-a XXI-a reuniune a Secretariatului Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale. Liderii religioși și reprezentanții acestora – participanți din 23 de țări au discutat despre punerea în aplicare a Declarației adoptate la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale.

De asemenea, a fost aprobată Concepția de dezvoltare a Congresului pentru perioada 2023 – 2033, elaborată la solicitarea șefului statului. Reprezentanți ai islamului, creștinismului, iudaismului, budismului, hinduismului, taoismului, șintoismului și altor religii, precum și ai organizațiilor internaționale, s-au adunat la o masă rotundă la Palatul Păcii și Armoniei.

La deschiderea sesiunii, președintele Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan – șeful Secretariatului Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale, Maulen Ashimbayev, a dat citire discursului președintelui țării, Kassym-Jomart Tokayev, adresat participanților la reuniune.

Șeful statului a remarcat că, timp de două decenii de activitate, Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale a avut o contribuție semnificativă la consolidarea păcii și armoniei interreligioase, la promovarea ideilor de toleranță și sprijin reciproc, a contribuit la rezolvarea unor probleme mondiale semnificative.

”Pe această platformă sunt ascultate idei și propuneri menite să mențină pacea, să consolideze dialogul și o cultură a respectului reciproc și a cooperării. În actualul mediu internațional dificil, importanța unor valori precum moralitatea, bunătatea, umanismul este în creștere. Pentru a depăși provocările fundamentale cu care se confruntă omenirea, este important să se stabilească un nou sistem de securitate internațională. În acest scop, este necesar să se unească forțele globale în favoarea păcii și a stabilității.

Liderii spirituali pot juca un rol important în condițiile moderne. Sunt convins că șefii religiilor lumii își vor uni eforturile și vor aduce o contribuție semnificativă la rezolvarea problemelor globale ale omenirii. Aceste și alte aspecte importante vor fi discutate în cadrul reuniunii de astăzi a Secretariatului. Sunt convins că reuniunea va fi semnificativă și fructuoasă”, s-a transmis în discursul de bun venit.

Președintele Kazahstanului: ”O platformă importantă pentru promovarea dialogului interreligios și intercivilizațional”

În discursul său, Kasym-Jomart Tokayev – președintele Republicii Kazahstan – a subliniat importanța și relevanța acestui forum. După două decenii, se poate spune fără echivoc că această platormă este extrem de importantă pentru ”promovarea dialogului interreligios și intercivilizațional”.

Anul acesta, Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale își sărbătorește cea de-a 20-a aniversare. În acest timp, forumul și-a demonstrat importanța și relevanța. Astăzi, servește ca o platformă importantă pentru promovarea dialogului interreligios și intercivilizațional.

Timp de două decenii, Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale a contribuit semnificativ la întărirea păcii și armoniei interreligioase. A promovat idei de toleranță și sprijin reciproc și a jucat un rol esențial în abordarea provocărilor globale critice. În cadrul Congresului, lideri spirituali din întreaga lume se întrunesc în mod regulat pentru a discuta probleme stringente care afectează oamenii din întreaga lume”, a spus Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kazahstan.

”Ideile și propunerile care vizează păstrarea păcii, consolidarea dialogului și promovarea unei culturi a respectului reciproc și a cooperării rezonează pe această platformă. În mediul internațional dificil actual, importanța valorilor precum moralitatea, bunătatea și umanismul este în creștere”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Republicii Kazahstan

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului | Foto – Profimedia images

”Republica Kazahstan se angajează să sprijine inițiativele de promovare a dialogului interreligios și intercivilizațional”

Pentru a aborda provocările cheie cu care se confruntă umanitatea, a mai precizat președintele Republicii Kazahstan, ”este important să se formeze un nou sistem de securitate internațională. În acest scop, este necesară unirea forțelor globale în favoarea păcii și stabilității. Liderii spirituali pot juca un rol semnificativ în lumea de astăzi. Sunt încrezător că liderii religiilor lumii vor colabora și vor aduce o contribuție substanțială la abordarea problemelor globale cu care se confruntă omenirea”.

”Acestea și alte aspecte importante vor fi discutate la ședința de astăzi a Secretariatului. Sunt încrezător că întâlnirea va fi atât perspicace, cât și productivă. Congresul Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale va continua să aducă o contribuție importantă la consolidarea păcii și armoniei globale.

Republica Kazahstan se angajează să sprijine inițiativele de promovare a dialogului interreligios și intercivilizațional ca una dintre prioritățile cheie ale politicii noastre externe.

Îmi exprim sincera mulțumire tuturor participanților la întâlnirea Secretariatului Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale. Vă doresc succes în continuare în aceste eforturi lăudabile!”, a încheiat Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului.

Caracterul unic al acestei platforme de dialog

Președintele Senatului Parlamentului Republicii Kazahstan – șeful Secretariatului Congresului, Maulen Ashimbayev, a subliniat în discursul său caracterul unic al acestei platforme de dialog.

El a remarcat că formatul Congresului ca un dialog interreligios deschis și onest, cu participarea unor personalități politice și publice autorizate, a șefilor de organizații internaționale, permite examinarea cuprinzătoare a problemelor de actualitate ale dezvoltării mondiale, apelarea la soluționarea conflictelor și contradicțiilor pe baza respectului și înțelegerii reciproce.

De asemenea, a fost remarcată contribuția importantă a Congresului la depășirea amenințărilor unei „ciocniri a civilizațiilor” și a conflictelor pe motive religioase. Fundamentul societății moderne, după cum a remarcat Maulen Ashimbayev, ar trebui să fie valorile spirituale și morale inviolabile, cultura toleranței și a dialogului. Acestea ar trebui să constituie baza noii ordini mondiale și sunt reflectate în Declarația finală a celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale.

”Președintele țării noastre, Kassym-Jomart Kemelevici Tokayev, a subliniat în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU că Kazahstanul promovează dialogul interreligios și interconfesional ca elemente integrante ale culturii păcii și armoniei.

Acțiunile provocatorilor care încearcă să manipuleze sentimentele religioase ale credincioșilor în scopuri egoiste sunt de mare îngrijorare.  Arderea cărților sfinte și insultarea simbolurilor religioase reprezintă un act de vandalism care alimentează ostilitatea între popoare și religii.

Astfel de acțiuni nepermise și barbare, după cum a remarcat șeful statului, nu au nimic de-a face cu libertatea de exprimare. Aceste valori sunt cele care pot asigura pacea și o bază solidă pentru noua ordine mondială. Rolul liderilor religiilor mondiale și tradiționale în acest proces este foarte important”, – a subliniat președintele Senatului.

Concepția de dezvoltare a Congresului pentru perioada 2023-2033

În cadrul reuniunii, participanții au aprobat Concepția de dezvoltare a Congresului pentru perioada 2023-2033, elaborată la solicitarea președintelui țării.

Documentul prevede aprofundarea cooperării dintre Congres și instituțiile ONU și alte structuri internaționale cu autoritate, extinderea gamei de parteneri și a geografiei activităților forumului.

”Conceptul oferă o viziune reînnoită pentru dezvoltarea forumului nostru în următorii ani. Inovația cheie a proiectului de concept este extinderea misiunii Congresului nostru. Liderii religioși mondiali, uniți, ar putea avea o contribuție semnificativă la depășirea problemelor globale ale lumii moderne, sărăcie, inegalitate, dezintegrare.  Să contribuie la încetarea războaielor și a conflictelor, la răspândirea culturii dialogului și a respectului reciproc.

Conceptul schițează mecanismele de promovare a misiunii Congresului într-o nouă etapă. Se propune introducerea instituției ambasadorilor voluntari ai Congresului.

Se preconizează organizarea Forumului tinerilor lideri religioși. Conceptul ar trebui să stabilească un vector clar de dezvoltare dinamică a forumului nostru pentru anii următori”, – a menționat Maulen Ashimbayev și s-a oprit asupra direcțiilor cheie de dezvoltare a Congresului, prezentate în Conceptul.

Liderii religioși au remarcat importanța deosebită a activității forumului din Kazahstan

La rândul lor, în timpul discursurilor lor, liderii religioși au remarcat importanța deosebită a activității forumului din Kazahstan. A fost subliniată importanța unirii eforturilor liderilor religioși și politici pentru a realiza înțelegerea reciprocă și armonia între religii și culturi.

Liderii spirituali au subliniat, de asemenea, amploarea problemelor ridicate în cadrul Congresului, menite să îndeplinească misiunea comună a tuturor participanților la Congres – menținerea păcii și a armoniei interconfesionale.

În plus, în timpul reuniunii a avut loc o ceremonie de premiere a participanților la reuniunea Secretariatului cu premii de stat ale Republicii Kazahstan și medalii comemorative ale Congresului.

Astfel, pentru contribuția sa la formarea și dezvoltarea acestei platforme de dialog, președintele Administrației Spirituale a Musulmanilor din Caucaz, Sheikh-Ul-Islam Allahshukur Pashazade, a fost decorat cu Ordinul ”Dostyk” de gradul II, de asemenea, o serie de participanți au primit medalii ”Shapaghat” și medalii de onoare ale Congresului.

Necesitatea creării unei noi mișcări globale pentru pace pentru a construi un sistem puternic de securitate internațională

La finalul reuniunii, participanții au adoptat un comunicat în care au remarcat activitatea de succes a Congresului de 20 de ani și rolul constructiv important al acestuia și au sprijinit ideea Președintelui Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev, privind necesitatea creării unei noi mișcări globale pentru pace pentru a construi un sistem puternic de securitate internațională și pentru a depăși provocările și problemele acute.

În special, s-a remarcat faptul că un pas important în punerea în practică a acestei idei este inițiativa privind unitatea mondială pentru pace și armonie dreaptă, prezentată de Kazahstan în calitate de președinte al Organizației de Cooperare de la Shanghai. Participanții la reuniune au decis, de asemenea, să organizeze următoarea a XXII-a reuniune a Secretariatului Congresului în toamna anului 2024 la Astana.

În aceeași zi, a avut loc ceremoni solemnă de imprimare a timbrului poștal jubiliar emis special cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Congresului Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale. Emis într-un tiraj de 10.000 de bucăți, acesta va fi adăugat în cataloagele filatelice din întreaga lume.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cum va fi vremea până la Crăciun? Meteorologii au anunțat ce temperaturi vom avea