Cluj-Napoca se menține în topul orașelor cu cele mai ridicate chirie, iar studenții care nu au obținut loc în cămine sunt nevoiți să scoată sume exorbitante din buzunar, chiar de două ori mai mari decât în București pentru a închiria o garsonieră. Iar dacă vorbim de închirierea unui apartament deja prețurile rivalizează cu cele din Spania, Anglia sau Italia.
Datorită deficitului de locuri la cămin, prețurile chiriilor au cunoscut o nouă creștere la Cluj-Napoca, iar cererea a atins cote alarmante.
„Observăm o creștere de aproximativ 15-20%. Anticipăm că prețurile vor rămâne constante. Valul mare de închirieri a avut loc până la finalul lunii septembrie. Nu se așteaptă o scădere semnificativă, dar nici o creștere drastică”, afirmă Iustinian Berindei, agent imobiliar.
Începutul anului universitar a devenit, totodată, un factor obișnuit pentru creșterea chiriilor în Cluj, deoarece mii de studenți care nu au reușit să obțină un loc în cămin caută alternative în garsoniere sau apartamente.
Astfel, cele mai mari chirii se întâlnesc în centrul Clujului și în cartierul Zorilor, unde prețurile pornesc de la 400 de euro pentru o garsonieră, 650 de euro pentru apartamentele cu două camere și 800 de euro pentru cele cu trei camere, în timp ce în București poți găsi o garsonieră de închiriat la prețuri între 200 -250 euro, iar un apartament cu 2 sau 3 camere se poate închiria cu prețuri ce variază între 400 și 600 de euro, complet mobilate și utilate.
Iar dacă vorbim de apartamente în străinătate, lucrurile sunt și mai dramatice pentru Cluj. Spre exemplu, închirierea unui apartament cu două camere în Barcelona pornește de la 500 de euro, în funcție de zonă, iar o garsonieră aflată în zonă centrală se poate închiria 600 de euro, potrivit rentola.com.
Experții în imobiliare sugerează că prețurile ar putea să înregistreze o ușoară scădere în timpul sezonului de iarnă, atunci când cererile sunt considerabil mai mici.