La finalul lunii iunie, Executivul condus de Marcel Ciolacu a decis plafonarea adaosului comercial pentru 14 alimente de bază. La aproape 3 luni distanță, premierul declară că efectele OUG-ului s-au simțit în economia națională și a anunțat joi că inflația pentru luna septembrie a scăzut la 8,8%.
Marcel Ciolacu se declară mulțumit de efectele OUG-ului privind plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Vorbim de pâinea albă simplă, laptele de vacă, brânza, iaurtul, făină albă de grâu, mălaiul, ouăle de găină, uleiul de floarea soarelui, carnea proaspătă de pui și porc, legumele și fructele proaspete, dar și zahărul alb.
Începem cu o veste bună, inflația pe luna septembrie a scăzut la 8,8%. Asta arată că măsurile de plafonare a prețurilor la alimentele de bază produc efectele dorite! Sunt convins că direcția aceasta va continua și vom avea la finalul anului o inflație între 7 și 8 la sută, așa cum am promis, a declarat Marcel Ciolacu.
În ședința de Guvern de joi, a fost prezent și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, cel mai probabil pentru a pune la dispoziția primului ministru toate datele privind efectele scontate în piață, după ce Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază pentru o perioadă de 3 luni.
Doar în prima săptămână de la intrarea în vigoare, prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile rețele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenței.
Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume. Astfel, prețul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, în august 2023 față de iunie 2023.
CITIȚI ȘI: