Care copil este mai inteligent, primul născut sau ultimul?! Dacă vreodată v-ați întrebat în legătură cu ordinea nașterii, ei bine, da, aceasta chiar contează atunci când vine vorba de inteligența copiilor.
Mulți vor să știe răspunsul la aceaastă întrebare, iar unii doar au observat diferențele, dar fără a da prea multă importanță subiectului.
Și, totuși, este bine de știut, căci în felul acesta se explică multe.
Ordinea nașterii contează foarte mult și are un impact major asupra inteligenței. Studiile efectuate de specialiști demonstrează că primul copil este cel mai deștept, însă aici vine surpriza – nu genetica e cea care contează cu adevărat, ci modul în care îi tratează părinții pe copii!
De fapt, aici se face diferența, la tratamentul de care are parte al doilea copil (și așa mai departe), prin comparație cu primul.
Potrivit viva.ro, un studiu care a urmărit dezvoltarea unui număr de 5000 de copii de la naștere și până la vârsta de 14 ani a ajuns la o concluzie clară: primul născut într-o familie are cele mai bune scoruri la testele de inteligență. Comparația este făcută cu frații mai mici.
Dar, de ce această diferență? Ce avantaj poate avea fratele mai mare? Este atât de simplu – fiind primul copil născut, el se bucură de toată atenția părinților, care sunt mai dedicați față de tot ce înseamnă principii de parenting.
Practic, mamele au mult mai multă grijă de sănătatea lor, se preocupă în privința alimentației, alegând doar produse de calitate și urmând o dietă corectă. De asemenea, cele mai multe renunță la vicii ca fumatul, consumul de alcool etc și, în același timp, alăptează mai mult primul născut.
Toate aceste elemente ajung să influențeze pozitiv dezvoltarea neuronală a celui dintâi.
Să mai spunem și că părinții petrec mai mult timp cu primul lor născut, se joacă și îi stimulează inteligența. Practic, ei își canalizează întreaga atenție într-o singură directie.
În schimb, începând cu al doilea copil, deja părinții au experiență, iar presiunea creșterii dispare, în multe cazuri intervenind relaxarea. Este și motivul pentru care atenția și grija acordate copilului nu mai sunt la cote maxime, cum a fost cazul primul născut.