Există cerere mare pentru sisteme care produc și înmagazinează energia verde, însă clienții trebuie să fie atenți ce produse aleg, deoarece multe dintre acestea sunt periculoase.
O casă din Germania a fost distrusă parțial după ce bateria de 30 kWh pe care o avea instalată a explodat. Potrivit anchetatorilor, locuința nu mai este locuibilă, iar daunele suferite de proprietate sunt majore.
În clădire locuiau două familii, potrivit poliției. Inițial, din baterie a început să iasă fum. La venirea pompierilor un incendiu nu izbucnise încă, potrivit PV Magazine. Ulterior, bateria, care era instalată în subsolul casei, a explodat.
Potrivit anchetatorilor, este posibil ca explozia să fi fost cauzată de un defect de fabricație. Poliția nu a oferit detalii despre producătorul bateriei.
La începutul acestui an, autoritățile din Suedia i-au avertizat pe cetățeni că panourile fotovoltaice de tip „plug & play”, pe care le poate instala oricine, sunt periculoase. „Febra” panourilor de acest tip a pornit din Germania, a cuprins Belgia, iar acum se extinde în toată Europa, transmite Go4it.
Citește și: A început construcția primului parc fotovoltaic PLUTITOR din România. Ce avantaje majore au acestea
Autoritatea pentru siguranța sistemelor electrice (Elsäkerhetsverket) din Suedia a luat atitudine după mai multe cazuri în care panourile solare de tip plug-in au luat foc sau au electrocutat oameni și animale. Accidentele au fost provocate de instalarea incorectă a panourilor solare sau de calitatea slabă a produselor. Aceste kit-uri sunt semnificativ mai ieftine decât panourile convenționale (uneori vin la jumătate de preț). În aceste condiții calitatea lasă, în majoritatea cazurilor, de dorit.
Panourile de tip plug-in nu folosesc baterii pentru a stoca energia produsă, ci se conectează la o priză și furnizează, atunci când este soare, electricitate direct în rețeaua locuinței, ajutând la reducerea costurilor cu energia.