Premierul Marcel Ciolacu se află marți, 17 octombrie, în Statul Israel, unde va avea întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu și cu reprezentanții comunității românești din această țară afectați de deteriorarea situației de securitate din zonă.
UPDATE 12:40
A început conferința de presă comună a premierului României cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu.
Marcel Ciolacu:
„Am decis să vin astăzi în Israel, deoarece în astfel de momente dificile, partenerii și prietenii trebuie să-și demonstreze solidaritatea”.
„Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng victimele nevinovate în urma atacurile teroriste declanșate de Hamas”.
„Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și pentru numeroșii răniți”.
„România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe directe asupra populației civile atât israeliene cât și palestiniene”.
„Ne menținem atitudinea de promotori ai păcii dar vom fi alături necondiționat de partenerii și aliații noștri”.
„România a condamnat cu fermitate ce s-a întâmplat în Israel în ultimele zile. Alături de comunitatea internațională România solicită eliberarea imediată a răpiților și condamnă orice act de barbarie împotriva civililor”.
„În fața acestor atacuri Israelul are dreptul să se apere. Fac un apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza”.
„Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat în repatrierea a peste 2000 de cetățeni români”.
„Sperăm că astfel de momente să nu se mai întâmple”.
Benjamin Netanyahu:
„Pacea va fi posibilă dacă acest califat al teroriștilor va fi distrus”.
„Mulțumim domnule premier și vom face tot ce ne stă în puteri să ajutăm la evacuarea românilor din Fâșia Gaza, în măsura în care acest lucru este posibil, desigur”.
„Apreciez solidaritatea dvs. în această perioadă. Vă mulțumesc!”.
Știrea inițială:
Pe lângă întâlnirea cu Bibi Netanyahu, prim-ministrul României va avea o întrevedere cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011. La finalul vizitei, Marcel Ciolacu și omologul său israelian vor susține declarații comune de presă, programate pentru ora 12:45.
„Transmit mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară”, a declarat șeful Executivului de la București cu ocazia vizitei sale în Tel Aviv.
Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară. În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului și să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia și discursul incitator la ură, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Premierul este însoțit în vizita sa în Israel de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.
Deplasarea oficialilor români spre Tel Aviv s-a făcut cu o aeronavă militară Spartan C-27J din dotarea armatei României.
Informația privind vizita premierului Marcel Ciolacu a circulat pe surse zilele acestea, însă nu a fost confirmată de Executiv, până marți, când s-a anunțat oficial că primul-ministru se află deja în Israel.
Până în prezent, atacurile grupării palestiniene Hamas au provocat peste 1.400 de morţi în Israel, iar replica armatei israeliene a dus la peste 2.800 de palestinieni uciși și alți 11.000 de răniți în Fâșia Gaza, conform datelor OMS.
Aproximativ 250 de români din Fâșia Gaza au cerut asistență la MAE, iar autoritățile române fac eforturi considerabile în vederea repatrierii acestora prin zona Rafah-Egipt. (detalii AICI)
România a recunoscut Statul Israel și a stabilit relații diplomatice cu acesta la 11 iunie 1948, imediat după crearea sa. În același an, s-a procedat la deschiderea oficiilor, conduse de miniștri plenipotențiari. În 1969, reprezentarea diplomatică între cele două țări a fost ridicată la rang de ambasadă.
Comunitatea israelienilor originari din România se situează pe locul trei ca număr și importanță, după comunitatea post-sovietică și marocană, dintr-o populație totală a Statului Israel de 9.053.000 de locuitori (2021).
Sursa FOTO-VIDEO: Antena 3 CNN
CITIȚI ȘI: