Cum ajung banii la Hamas. Rețeaua globală de criptomonede, cash prin tuneluri și fundații de caritate în slujba terorismului

Cum ajung banii la Hamas. Rețeaua globală de criptomonede, cash prin tuneluri și fundații de caritate în slujba terorismului
Publicat: 17/10/2023, 17:44
Actualizat: 17/10/2023, 17:55

Hamas este finanțat printr-o rețea globală sofisticată. Banii intră în Fâșia Gaza fie cash prin tuneluri, fie prin ajutoare caritabile din partea țărilor prietene, cum ar fi Iran sau Qatar, fie prin tranzacții fictive cu criptomonede sau donații de la expați palestinieni de bună credință. Hamas este declarată organizație teroristă și este supusă sancțiunilor internaționale, nu poate avea conturi, nu poate controla firme sau deține acțiuni la vedere. Cu toate acestea este capabilă să-și procure cantități uriașe de armament, fie și primitiv, conform standardelor armatelor din zona de conflict.

Hamas, cu mijloace modeste, dar imense cantitativ, a fost în stare să producă un șoc teribil celei mai sofisticate armate din Orientul Mijlociu. Mai mult, războiul iminent va produce pagube, imposibil de cuantificat în acest moment, Israelului. Cantitatea costă, cu ce bani este alimentat terorismul în Gaza?

Pe urmele banilor

La începutul acestei săptămâni, poliția israeliană a declarat că a înghețat un cont bancar Barclays despre care autoritățile spun că era legat de strângerea de fonduri Hamas și a blocat conturile de criptomonede folosite pentru a strânge donații, fără a specifica câte conturi sau valoarea activelor, relatează Reuters.

Investigația poliției a oferit o privire mai largă asupra unei rețele financiare complexe, unele legitime, mult ascunse, care stă la baza suportului oferit Hamas, sau Mișcării de Rezistență Islamică, și a guvernului său din Fâșia Gaza, pe care organizația o controlează din 2007.

Teroarea finanțată din impozite stoarse din afaceri și de la țările prietene

Matthew Levitt, un fost oficial american specializat în combaterea terorismului, a estimat că cea mai mare parte a bugetului Hamas, de peste 300 de milioane de dolari, a provenit din impozitele pe afaceri, precum și din țări precum Iran și Qatar sau organizații caritabile de fațadă. În februarie, Departamentul de Stat a declarat că Hamas strânge fonduri în alte țări din Golf și primește donații de la palestinieni, alți expatriați și propriile sale organizații de caritate.

Un război primitiv, cripto-alimentat

Hamas, sancționat ca organizație teroristă de către Statele Unite și țări precum Marea Britanie, a folosit din ce în ce mai mult criptomonede, carduri de credit sau tranzacții comerciale artificiale pentru a evita creșterea restricțiilor internaționale, a spus Levitt. „Hamas a fost unul dintre cei mai de succes utilizatori de cripto pentru finanțarea terorismului”, a declarat Tom Robinson, cofondatorul firmei de cercetare blockchain Elliptic. Cu toate acestea, anul acesta Hamas a spus că se va retrage de la cripto, după o serie de pierderi. Dar, defapt, sistemul de registru al criptomonedei face astfel de tranzacții ușor de urmărit.

Mișcarea pe piețelor cripto, avertizor al atacurilor

Cercetătorii TRM Labs au declarat săptămâna aceasta într-o notă de cercetare că strângerea de fonduri cripto a crescut atacurilor Hamas. După conflictul din mai 2021, adresele cripto controlate de Hamas au primit peste 400.000 de dolari, a spus TRM Labs. Cu toate acestea, de la violența de weekendul trecut, grupuri de sprijin proeminente legate de Hamas au mutat doar câteva mii de dolari prin cripto, a menționat TRM.

„Un motiv probabil pentru volumul scăzut de donații este că autoritățile israeliene îi țintesc imediat”, a spus TRM, adăugând că Israelul a confiscat criptomonede în valoare de „zeci de milioane de dolari” de la adresele Hamas în ultimii ani. Între decembrie 2021 și aprilie anul acesta, Israelul a confiscat aproape 190 de conturi cripto despre care spunea că sunt legate de mișcarea teroristă.

Înarmare din cutia milei

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Iranul oferă până la 100 de milioane de dolari anual în sprijinul grupurilor palestiniene, inclusiv Hamas, și a citat metode de mutare a banilor prin companii-fantomă, tranzacții de transport maritim și metale prețioase.

Până anul trecut, Hamas a înființat o rețea secretă de companii care gestionează investiții de 500 de milioane de dolari în companii din Turcia până în Arabia Saudită, a anunțat Trezoreria SUA, care a anunțat sancțiuni asupra firmelor din mai 2022. Teheranul, care nu recunoaște Israelul, spune că oferă doar sprijin moral și financiar palestinienilor. Susținerea cauzei palestiniene a fost o țintă politică Republicii Islamice, încă de la revoluția din 1979, și o modalitate prin care Iran se pretinde a fi adevăratul lider al lumii musulmane.

Din Qatar, fără număr pentru săraci

Și Qatarul a plătit sute de milioane de dolari Gazei din 2014, cheltuind la un moment dat 30 de milioane de dolari pe lună pentru a ajuta la operarea singurei centrale electrice a enclavei și pentru a sprijini familiile nevoiașe și funcționarii publici din guvernul Hamas. Ajutorul din Qatar oferă 100 de dolari celor mai sărace familii palestiniene și îi achită energia electrică pe parcursul unei zile, dar doar în Gaza”, a declarat un oficial din Qatar, adăugând acest act caritabil a ajutat „la menținerea stabilității și a calității vieții pentru … familii palestiniene”.

Citiți și: EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

VIDEO | MAE Turcia, către Israel: Invadezi teritoriul cuiva, îi acaparezi casa, asta se numește furt

Scholz e îngrijorat de situația din Gaza /Regele Iordaniei avertizează, înaintea unui summit cu Biden, că Orientul Mijlociu e „pe marginea prăpastiei”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar