Prima pagină » Economic » STUDIU | Contrabanda cu țigarete nu scade în România. Bulgaria, o nouă sursă pentru piața neagră

STUDIU | Contrabanda cu țigarete nu scade în România. Bulgaria, o nouă sursă pentru piața neagră

STUDIU | Contrabanda cu țigarete nu scade în România. Bulgaria, o nouă sursă pentru piața neagră
Aproximativ 75% din prețul unui pachet legal de țigarete înseamnă taxe pentu stat

Piața neagră a țigaretelor se situează în septembrie 2023 la 8,3% din totalul consumului, nivel relativ constant față de lunile anterioare, dar mai ridicat decât media anuală de 7,1% din 2022, conform celui mai recent studiul realizat de compania de cercetare Novel.

În septembrie 2023, piața neagră se menține constantă în aproape toate regiunile țării, iar Ucraina nu a mai fost o țară de proveniență a țigaretelor de contrabandă, arată cifrele agregate de autorii studiului.

„Printre noutățile demne de menționat pentru cercetarea Novel Research din septembrie se numără includerea Bulgariei în principale surse pentru produsele de pe piața neagră. Cu o pondere de 16,8% și o tendință ascendentă în ultimul an, produsele din țara vecină se situează pe locul trei din punct de vedere al provenienței, după Duty Free și Cheap Whites. De asemenea, pe durata studiului derulat în ultimele luni nu au mai fost identificate pachete provenite din Ucraina. Cota produselor provenite din Moldova (de 7,6%) se află în scădere, iar Serbia este constantă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Poziția industriei

Oficialii celor mai mari patru jucători din industria tutunului din România – British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) România, Philip Morris România, Imperial Tobacco Distribution Romania – au transmis că eforturile companiilor, unele dintre cele mai mari contributoare la buget, trebuie susținute de un regim fiscal predictibil, care să nu determine creșterea comerțul ilicit.

„Intensificarea eforturilor de combatere a traficului ilicit cu țigarete menține un nivel relativ constant al pieței negre, iar rezultatele sunt remarcabile: autoritățile au capturat circa 105 milioane de țigarete de contrabandă de la începutul anului până în prezent, mai mult decât dublul perioadei similare de anul trecut, potrivit datelor centralizate pe platforma StopContrabanda.ro. Valoarea totală a acestora pe piața neagră este de 17 milioane de euro, dar prețul plătit pentru fiecare produs ilicit înseamnă pierderi la bugetul public, siguranța comunităților și dezvoltarea economică. Credem cu tărie în colaborare și dialog și ne implicăm activ în susținerea eforturilor autorităților de combatere a traficului ilicit: în prezent, BAT derulează alături de Poliția de Frontieră Română și de Autoritatea Vamală Română o campanie de informare asupra riscurilor contrabandei și contrafacerii în toate punctele de frontieră terestre și vamale. Aceste eforturi trebuie susținute însă de un regim fiscal echilibrat și predictibil și de politici economice sustenabile, care să nu încurajeze comerțul ilicit”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații externe ale Ariei Europa de Sud Est în cadrul BAT.

„Bulgaria a devenit sursă de proveniență a produselor de pe piața neagră din cauza micului trafic de la frontieră. Este încă un exemplu concludent despre cum diferențele de taxare între țări impulsionează comerțul ilegal. În prezent, acciza la țigarete în România este una dintre cele mai mari în Europa Centrală și de Est, 126,5 euro, în timp ce în Bulgaria este de 95 euro, în Ungaria 98 euro, în Serbia 75 euro, iar în Moldova 48 euro. Cu toate că România are cel mai ridicat nivel de taxare a țigaretelor din regiune, calendarul de majorare a accizelor stabilit anul trecut nu a fost respectat și urmează o nouă majorare, în ianuarie. Deocamdată, contrabanda nu a crescut, datorită eforturilor autorităților de aplicare a legii, susținute și de JTI. În afara derapajelor fiscale care dau peste cap tot mediul privat, ne confruntăm cu o inflație de inițiative legislative anti-tutun, în prezent 10 la număr, care exced cadrul european de reglementare, pe deplin transpus în legislația locală. Aflate în diverse stadii de dezbatere în Parlament, aceste propuneri sunt, în primul rând, pretexte pentru declarații politice, dar unele reiau prevederi foarte radicale, de tipul ascunderii pachetelor în dulapuri sau interzicerii sponsorizărilor, care au fost respinse de Legislativ în 2020”, a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

„Predictibilitatea fiscală și cadrul de reglementare echilibrat din ultimii ani au fost esențiale pentru nivelul constant al pieței negre. În fiecare an, sectorul tutunului virează la bugetul de stat circa 4 miliarde de euro, iar investițiile realizate de companiile de profil în ultimii 30 de ani se ridică la peste 1,8 miliarde de euro. Potrivit celor mai recente date INS, de la începutul anului, față de intervalul ianuarie – august 2022, cel mai mult au crescut exporturile de băuturi și tutun (+36%). Exporturile de produse din tutun au contribuit semnificativ la balanța de plăți cu peste 660 milioane de euro doar în primele opt luni ale anului 2023. PMI rămâne un partener de încredere al statului român și continuă să investească în capacitățile sale de producție. Recent, am anunțat o investiție suplimentară de peste 130 milioane de dolari, care va fi făcută până la finele lui 2024, ceea ce înseamnă un total de peste 730 de milioane de dolari investiți în fabrica din Otopeni. De 30 de ani investim în România, iar pentru a continua ne sunt necesare un mediu de afaceri corect pentru toți actorii economici, stabilitate fiscală și legislativă”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Aproape zilnic citim în presă despre capturi uriașe, camuflate prin metode din ce în ce mai ingenioase. Buletinele de știri au relatat despre zeci de percheziții și grupuri infracționale destructurate. Chiar dacă în studii contrabanda se menține la un nivel constant, în viața reală în spatele cifrelor se află eforturi mari și resurse importante. Ca urmare, pentru ca toate aceste acțiuni derulate de autorități și susținute din punct de vedere logistic și al comunicării și de companiile de tutun să aibă efectul scontat pe termen lung, iar aderarea României la Schengen să nu fie periclitată, este nevoie de predictibilitate, stabilitate și echilibru. Sunt principii care nu trebuie sacrificate la fiecare câteva luni, pentru că nu există o planificare serioasă a indicatorilor macro-economici”, a adăugat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

Peste 10 milioane de țigarete descoperite într-o acțiune

„Nivelul contrabandei cu țigarete consemnat de studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arată că acțiunile de supraveghere și control derulate de Autoritatea Vamală Română în scopul combaterii traficului ilicit cu produse din tutun, inclusiv în cooperare cu alte instituţii de aplicare a legii din România au avut rezultate”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă.

Potrivit oficialului, recent au fost descoperite 10.000.000 de țigarete într-o acțiune comună desfășurată pe raza județelor Suceava și Teleorman, în care inspectorii vamali din cadrul Autorității Vamale Române au asigurat suportul de specialitate, alături de  reprezentanți ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigare a Infracțiunilor Economice și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

„Este doar un exemplu de acțiune concertată care a contribuit la menținerea unui nivel scăzut al acestui fenomen cu efecte grave asupra bugetului de stat și a societății. Autoritatea Vamală Română va intensifica acțiunile de combatere a traficului ilicit cu produse din tutun, prin aceste măsuri contribuind la protejarea intereselor financiare ale României”, a declarat Ion Cupă.

„Poliția de Frontieră este constant implicată în acțiuni soldate cu rezultate foarte bune pe toate liniile de muncă, şi în special pe linia combaterii traficului cu produse de contrabandă. Astfel, în primele nouă luni ale anului, în urma eforturilor susținute ale polițiştilor de frontieră, au fost reținute în vederea confiscării, aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, precum şi peste 27 tone tutun. În comparație cu perioada similară din 2022 se constată o dublare a numărului pachetelor de țigări reținute. Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

„Structurile specializate din Poliția Română acordă o atenție deosebită evoluției acestui fenomen infracțional, adoptând permanent măsuri de natură a contribui la menținerea unui nivel scăzut al pieței negre de țigarete. Rezultatele obținute, atât în urma acțiunilor proprii, cât și în cooperare cu ceilalți parteneri instituționali, sunt de natură a ne crea convingerea că ne-am consolidat capacitatea instituțională și că împreună putem fi în continuare eficienți pe linia prevenirii și combaterii traficului ilicit cu produse din tutun, adaptându-ne activitățile investigative la noile trenduri generate de riscurile de actualitate”, a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române – chestor de poliție Aurel Dobre.

British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morris Trading și Imperial Tobacco dețin împreună cea mai mare parte din piața autohtonă a tutunului. În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și