Scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a fost reclamat de Liga Studenților (LS IAȘI) la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), susținând că acesta i-a umilit, în cadrul unei emisiuni online, pe cei peste 350.000 de pelerini care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași, pe care i-a comparat cu teroriștii sinucigași Hamas.
Cristian Tudor Popescu este reclamat că a făcut, marți, în cadrul unei emisiuni realizate de Recorder, o serie de declarații controversate, în care i-a comparat pe pelerinii creștini ortodocși care s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriștii sinucigași care se aruncă în aer și omoară oameni cu credința că vor întâlni în viața de apoi 72 de fecioare. Este vorba de prima ediție a emisiunii Cap la cap, cu Anca Simina și Cristian Tudor Popescu, în care cei doi au discutat despre conflictul israeliano-palestinian și despre actele de terorism ale Hamas și atacul asupra Israelului.
De asemenea, a afirmat că membrii cultului mozaic au o viziune identică despre moarte și viața de apoi cu teroriștii sinucigași, afirmație falsă, de natură să inducă publicul în eroare.
Reprezentații Ligii Studenților consideră că, în sensul OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, remarcele lui Cristian Tudor Popescu aduc atingere demnității creștinilor ortodocși, batjocorindu-i, umilindu-i și degradându-i pe aceștia la stadiul de teroriști islamici.
„Liga Studenților apără libertatea religioasă și de conștiință, consfințită de art. 53 din Constituția României, care reprezintă un drept fundamental al omului și un reper de bază în orice regim liberal, călcat în picioare doar de regimurile totalitare. Pentru noi, nu doar în calitatea noastră de studenți, majoritar creștini ortodocși în cadrul organizației, pentru care cultul sfinților reprezintă o componentă esențială a credinței noastre, cât inclusiv ca reprezentanți ai societății civile, astfel de declarații în spațiul public, care sunt de natură să aducă atingere demnității creștinilor, umilindu-i și degradându-i pe pelerinii Sfintei Cuvioase Parascheva la stadiul de teroriști islamici sunt total inacceptabile și trebuie sancționate”, a declarat Toma Tataru, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
Potrivit acestuia, pentru majoritatea studenților din Iași, „participarea la slujbele care se desfășoară la Catedrala Mitropolitană și închinarea la moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva le oferă acestora alinare în necazuri, nădejde și putere pentru a trece peste greutățile vieții, credința acestora fiind manifestată în deplinătatea libertății de religioase și de conștiință, pe care nimeni nu are dreptul să o batjocorească, nevoia acestora de trăire spirituală nefiind împlinită de altcineva sau de altceva, cu atât mai puțin de vorbele de duh ale domnului Popescu”.
„Libertatea religioasă a fost recâștigată de români cu prețul vieții după jumătate de secol în care puteai face ani grei de pușcărie sau puteai fi trimis în lagăr, deportat sau ucis dacă convingerile tale religioase nu conveneau regimului politic, iar pentru acest fapt nu îl putem lăsa pe domnul Cristian Tudor Popescu să batjocorească credința oamenilor!”, a conchis Toma Tataru.
Reprezentații Ligii Studenților (LS IAȘI) au transcris pasajul vizat:
Cristian Tudor Popescu: Stați că nu am spus elementul cel mai… care duce la martiri, cu oameni care se aruncă în aer cu ușurință, ca să fie teroriști sinucigași, martiri, pentru că îi așteaptă 72 de fecioare acolo, mai mult sau mai puțin virgine, dar cu ochi frumoși. Cu ochi frumoși, că asta m-a frapat, așa scrie acolo la sfânta scriptură musulmană, că trebuie să fie cu ochi frumoși. Dacă te așteaptă cu 72 de fecioare, vin și carne de orice fel acolo… nu? Parcă îți vine așa să îți pui o centură cu explozibil și să te duci să te arunci în aer. Cam așa arată și la evrei, și la musulmani, mă rog, la mozaici, și la musulmani moartea.
Anca Simina: Totuși, dincolo de resorturile astea care vin din tradiție, nu atât din credință, cât din tradiție, rămâne principala problemă acolo subdezvoltarea. Asta îi împinge pe oameni să se, să se susțină…
Cristian Tudor Popescu: Da, dar mai trebuie spus ceva. Da, până la subdezvoltare mai trebuie spus ceva. Să nu râdem de faptul că oamenii ăștia cred în chestia asta cu vinul, cu carnea și cu 72 de fecioare. Să nu râdem! Că râdem de noi! Ce deosebire este între ei și cei care se duc acum, când vorbim noi la Sfânta Parascheva? Nu știu… s-a terminat pelerinajul?
Anca Simina: S-a terminat.
Cristian Tudor Popescu: S-a terminat, așa…
Anca Simina: Cu sarmalele s-a terminat!
Cristian Tudor Popescu: Ce deosebire este? Niște oameni care se duc acolo să pupe plexi… era să zic chiar pepsiglas-ul… așa… că la un moment dat nu au avut acces la moaște să le atingă.
Anca Simina: Din rațiuni sanitare.
Cristian Tudor Popescu: Deci oameni care cred că o să se vindece, că o să se îmbogățească, că nu știu eu ce o să mai primească ducându-se la moaștele acelea nu sunt cu nimic deosebiți de cei care cred că îi așteaptă o masă împărătească și 72 de fecioare în rai.