Statele Unite mențin susținerea pentru Israel și depun eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor, dar deciziile privind derularea operațiunilor din Fâșia Gaza aparțin Guvernului israelian, a anunțat, luni seară, Președinția de la Washington, în timp ce Rusia a avertizat că forțele militare americane mobilizate în Orientul Mijlociu riscă să amplifice conflictul.
John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat luni seară că Statele Unite depun eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza, subliniind însă că Washingtonul nu dictează Israelului cum să acționeze militar. John Kirby a făcut aceste declarații în contextul în care oficiali americani au afirmat, sub protecția anonimatului, că Statele Unite ar fi cerut Israelului să amâne ofensiva terestră, pentru continuarea eforturilor diplomatice de eliberare a ostaticilor.
”Noi vrem și evacuarea cetățenilor americani, din câte știm, sunt câteva sute de cetățeni americani în Fâșia Gaza”, a precizat John Kirby.
Oficialul american a avertizat, conform agenției Reuters, că Washingtonul va acționa în continuare pentru protejarea intereselor SUA în orientul Mijlociu, denunțând atacurile comise de grupuri islamiste susținute de Iran, inclusiv asupra unor baze americane din Siria și Irak. În plus, John Kirby a dat asigurări că Statele Unite vor continua eforturile diplomatice pentru posibila normalizare a relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel.
Administrația de la Moscova a denunțat, luni, decizia SUA de a suplimenta forțele militare din Orientul Mijlociu, în contextul conflictului dintre Israel și grupurile militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a criticat decizia SUA de a trimite portavioane în Orientul Mijlociu. ”Riscul de escaladare a conflictului este foarte mare. Statele Unite sunt deja printre țările care intervin în conflict”, a acuzat Serghei Lavrov, citat de cotidianul Le Monde.
Șeful diplomației ruse a cerut acțiuni diplomatice colective, din partea țărilor din Orientul Mijlociu, a Uniunii Europene și Statelor Unite, pentru evitarea escaladării conflictului.
Citește și:
Confruntări militare terestre între armata israeliană și militanți Hamas / Statele Unite ar vrea ca Israelul să amâne ofensiva