Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Ce spune Dumitru Costin după consultările de la Guvern privind creșterea salariului minim: „Au fost mai catolici decât Papa”

VIDEO | Ce spune Dumitru Costin după consultările de la Guvern privind creșterea salariului minim: „Au fost mai catolici decât Papa”

Blocul Național Sindical a propus Guvernului ca salariul minim să crească la 4.600 de lei brut pentru domeniul construcțiilor, iar în agricultură acesta să crească la 3.500 lei brut. Totuși, Executivul condus de Marcel Ciolacu a decis creșterea salariului minim brut în plată pentru domeniul construcțiilor la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară la 3.436 lei lunar.

După consultările de la Palatul Victoria din cadrul Consiliului Național Tripartit, președintele BNS, Dumitru Costin, a spus că apreciază faptul că Executivul a ținut cont de observațiile anterioare, legate de eliminarea facilităților fiscale privind plata contribuției la asigurarea publică de sănătate.

bucur au ținut cont de observațiile pe care le făcusem cu vreo câteva săptămâni în urmă, atunci când am atras atenția valorile pe care le discutau nu acopereau în mod real eliminarea acelei facilități care însemna neplata contribuției la asigurarea publică de sănătate, a precizat liderul BNS.

Acesta a precizat totuși că Executivul nu a dorit să rotunjească sumele propuse de BNS, spunând că liderii politici au fost „mai catolici decât Papa” în cadrul consultărilor de miercuri: Valorile de astăzi avansate de Guvern și atenție, așa cum le-am spus și astăzi, azi au fost mai catolici decât Papa. Nici măcar nu au vrut  rotunjească cu un leu în plus sumele respective”, a adăugat Dumitru Costin.

Potrivit BNS, situația acestei facilități (n.r. deducere de 200 de lei aplicată salariului minim național conform OUG 168/2022) este neclară, producând efecte până la 31.12.2023. Asta însemnând că, în lipsa unui act normativ care să abroge din octombrie acest act normativ, salariul minim net va crește de la 01.10.2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmând ca la 01.01.2023, în lipsa adoptării unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scădea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei.

Claculele BNS privind creșterea salariului minim brut în agricultură

Calculele BNS privind creșterea salariului minim în construcții

Liderul BNS s-a arătat împotriva creșterii salariului diferențiat în funcție de domeniul de activitate, propunere făcută de mai multe patronate, și care ar fi, conform surselor noastre, și pe placul premierului Marcel Ciolacu. Costin a precizat că o astfel de decizie ar fi un exemplu de imixtiune a politicului în mediul de afaceri.

„Organizația pe care o reprezint susține această politică de salarizare diferențiată de la sector la sector fie, înainte de toate, apanajul structurilor organizate ale mediului de afaceri și a structurilor organizate ale lucrătorilor. Trebuie terminăm cu această imixtiune a Guvernului și a politicului în ansamblu în stabilirea de politici salariale la nivel de economie”, a conchis Dumitru Costin.

Cristian Erbașu: „Nu cred că era nevoie de o majorare salarială pentru moment”

Și patronul firmei de construcții S.C Erbașu S.A a declarat după consultările de la Palatul Victoria că s-a ajuns la un acord între Guvern și patronate/sindicate în ce privește un nou salariu minim net pentru domeniul construcțiilor. Acesta a precizat că salariul în construcții va rămâne la fel ca înainte.

Am confirmat acest lucru prin acordul dintre părțile sociale și practic, în acest moment, noul salariu minim în construcții este de 4.582 lei, astfel încât salariul net minim în construcții rămână același ca înainte. Este evident acest lucru era necesar pentru a evita proliferarea muncii la negru și pentru a limita pierderea forței de muncă, a explicat Erbașu.

Totodată, Erbașu a precizat că în opinia sa, nu este un moment potrivit pentru a crește salariul minim brut în construcții, precizând ca nivelul salarial din acest domeniu este mult peste pragul salariului minim pe economie.

„Nu cred că era nevoie de o majorare mai mare pentru moment, pentru că oricum în construcții acest salariu este mult peste salariul minim pe economie”, a precizat Cristian Erbașu.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru domeniul construcțiilor un număr de circa 349.732 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru construcții la nivelul de 4.582 lei vor beneficia un număr de aproximativ 423.110 salariați, conform notei de fundamentare a proiectului de OUG.

Proiectul de OUG, redactat în urma ședinței Consiliului Național Tripartit, poate fi consultat – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Discuții în Consiliul Tripartit privind majorarea salariului minim în construcții și agricultură. Cu cât vor crește salariile românilor?

VIDEO | Ce spune președintele SUA despre mult-așteptata invazie terestră a IDF în Gaza? Joe Biden: „Israelienii pot lua propriile decizii”

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și