Comisia Europeană îndeamnă statele Uniunii Europene să intensifice acțiunile de reformare a sistemelor administrative, în sensul coordonării între administrațiile publice naționale, al accelerării digitalizării, inclusiv prin posibila utilizare a tehnologiilor de inteligență artificială și prin stimularea acțiunilor de reducere a poluării.
Comisia Europeană a adoptat un Plan de optimizare a Spațiului Administrativ European (ComPAct), o inițiativă care prevede acțiuni concrete pentru a ajuta administrațiile publice naționale să răspundă necesităților cetățenilor și companiilor din Europa.
”ComPAct reprezintă primul set complet de acțiuni propuse de Comisia Europeană pentru susținerea modernizării administrațiilor naționale și intensificarea colaborării între state în scopul abordării în comun a provocărilor. Administrațiile publice eficiente, la nivel național, regional și local, sunt esențiale pentru a genera rezultate concrete ale politicilor europene și naționale, pentru aplicarea politicilor și reformelor de care să beneficieze oamenii și companiile, pentru mobilizarea investițiilor strategice spre tranziția ecologică și cea digitală”, anunță Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.
În cadrul planului, Comisia Europeană propune acțiuni în sensul stimulării cooperării între administrațiile publice, prin intermediul Pilonului I (Agenda Calificărilor din Administrația Publică). Platforma de Cooperare și Schimburi în domeniul Administrației Publice va facilita mobilitatea funcționarilor administrativi între statele membre UE.
În cadrul Pilonului II (referitor la Deceniul Digital), Comisia Europeană pledează pentru transformări digitale, iar planul ComPAct prevede inclusiv ”creșterea disponibilității administrațiilor publice de a integra tehnologii de inteligență artificială în operațiuni (spre exemplu, în audit și în platformele de achiziții publice), într-un mod sigur și de încredere”.
Pilonul III prevede intensificarea capacităților administrațiilor publice de a stimula transformările ecologice și de a crește reziliența. Spre exemplu, administrațiile publice vor trebui să reducă emisiile poluante generate de propriile activități.
”Consolidarea capacităților administrațiilor publice din spațiul UE, la nivel național, regional și local, este crucială pentru asigurarea succesului și modernizării Uniunii Europene. De la gestionarea transformărilor structurale, la implementarea deciziilor politice și a reformelor strategice, administrațiile publice sunt în prima linie pentru atingerea obiectivelor comune. Prin planul ComPAct, demonstrăm că suntem o Uniune care susține și contribuie la acțiunile statelor membre de a furniza rezultate pe baza obiectivelor agreate”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul UE pentru Coeziune și Reforme.
Foto: Profimedia
Citește și:
Risc major de atacuri teroriste în Uniunea Europeană, din cauza conflictului din Orientul Mijlociu