Anul 2023 va fi marcat, până la final, de evenimente meteo extreme. Oamenii de ştiinţă au avertizat că schimbările climatice sunt o ameninţare existenţială pentru viaţa pe Pământ, în urma analizei evenimentelor meteorologice extreme din acest sn şi a considerării acţiunilor umane ca fiind insuficiente în raport cu aceste ameninţări. „Viaţa de pe planeta Pământ este sub asediu”, este concluzia acestora.
Un studiu publicat în BioScience a analizat 35 de „semne vitale” globale, inclusiv poluarea cu dioxid de carbon (CO2), consumul de energie și carne pe cap de locuitor, defrișarea prin incendii și zilele cu căldură extremă. Potrivit unei coaliții științifice internaționale, 20 dintre acești indicatori au atins recorduri în 2023.
„Într-adevăr, suntem şocaţi de ferocitatea evenimentelor meteorologice extreme din 2023. Am intrat pe un teritoriu neexplorat, care ne înspăimântă”, a scris grupul de specialişti, potrivit ziare.com.
În acest an, asistăm la temperaturi record și la evenimente meteorologice extreme, inclusiv valuri de căldură chiar mortale, furtuni și inundații devastatoare.
De asemenea, oceanele au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate, timp îndelungat, iar cercetătorii au dificultăți în a explica acest fenomen, precizează Johan Rockstrom, directorul Institutului din Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK).
„Viaţa de pe planeta Pământ este sub asediu”, este concluzia cercetătorilor.
Acordul de la Paris vizează limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, dar acest obiectiv ar putea fi depășit anual, având consecințe grave precum topirea ghețarilor polari, defrișarea pădurilor, dezghețarea permafrostului și extincția coralilor.
„Odată depăşite, aceste puncte critice ar putea schimba clima noastră într-un mod dificil, dacă nu imposibil, de inversat”, a avertizat acest profesor de la Universitatea din Oregon, Statele Unite.
Sursa foto – caracter ilustrativ: Shutterstock