Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta consideră că Egiptul are o democrație cu frâna de mână trasă, de aceea nu primește refugiați. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Egiptul a fost un stat strategic și pentru alții. Primăvara arabă care a scos de fapt acele refulări acestor tipuri de societăți la suprafață, a trebuit să fie într-un fel inversat. Au început să vină la putere lideri care nu sunt islamiști, nu sunt radicali, dar care au misiunea să țină în frâu acea porțiune masivă din populația care este, mă rog, nemulțumită cu tipul acesta de modernitate.
Deci, este tot o modernitate, deocamdată fracturată acolo, cu multe tensiuni care apar din când în când. În Egipt avem alegeri la care participă 42% dintre oameni, 30% referendum, deci o democrație cu frâna de mână. Egiptul are o democrație cu frâna de mână trasă, de aceea nu primește refugiați.
Se pot crea tensiuni mari în Egipt. Dacă pleci, îți pierzi teritoriul pe care nu-l mai recuperezi. În cazul inclusiv al Cisiordaniei este vorba de un conflict identitar care se petrece între două populații pentru care acel teritoriu este esențial. Palestinienii știu că dacă pleacă, nu se mai pot întoarce.
Egiptul este un stat important, un stat care are relații cu Israelul, un stat care are relații foarte bune cu Statele Unite ale Americii, deci este un stat strategic”, a spus prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”