Maximillian Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, a declarat, într-un interviu acordat Gândul, că momentul 7 octombrie – acea „sâmbătă neagră” în care teroriștii au comis acte de violență abjectă – a schimbat mentalitatea majorității israelienilor, care au înțeles că acea politică tacită de „liniște pentru liniște” care a existat – de-a lungul anilor cu aceste grupări teroriste – s-a dovedit a fi una falsă și cu repercusiuni fatale.
În ceea ce privește „stârpirea” definitivă a Hamas, interlocutorul Gândul susține că este o acțiune de lungă durată, precizând că nu va fi sub nicio formă posibilă fără a închide robinetele care alimentează cu bani grei aceste grupări teroriste.
Maximillian Katz mărturisește însă că Israelul va face tot ce poate ca să distrugă infrastructura teroriștilor din Gaza, scopul final fiind acela ca Hamas – gruparea teroristă care a condus Gaza în ultimii 16 ani – să fie înlocuit cu o administrație civilă, iar Israelul să se poată deconecta total de această zonă.
Reamintim că, mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas.
„Am crezut că, dacă noi vom păstra liniștea, atunci și aceste grupări teroriste vor respecta același principiul”
Directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susține că pe 7 octombrie, teroriștii Hamas au încălcat principiul „liniște pentru liniște”, arătând întregii lumi că nu au niciun fel de principii și niciun fel de credință.
Maximillian Marco Katz a mai punctat că, în ciuda situației disperate, Hamas continuă „să se joace” cu ostaticii și cu populația din Fâșia Gaza, manipulând întreaga situație, una deja extrem de tensionată.
„Intrăm într-o rutină zilnică, dictată de toate evenimentele care se desfășoară în jurul nostru și mă refer la granița de Sud cu Gaza, la granița de Nord cu Libanul. De asemenea, mai puțin știut este faptul că armata israeliană desfășoară operațiuni și în partea de Est, în Iudeea și Samaria, pentru a ține situația de acolo sub control. Momentul 7 octombrie a schimbat mentalitatea majorității israelienilor, care au înțeles că acea politică tacită pe care am avut-o noi de-a lungul anillor, liniște pentru liniște, s-a dovedit a fi falsă.
Am crezut că, dacă noi vom păstra liniștea, dacă nu vom iniția niciun fel de acțiune împotriva grupărilor teroriste, atunci și ele îl vor respecta. Dar pe 7 octombrie, ne-au dat o asemenea lovitură și au dovedit întregii lumi că nu au niciun fel de principii, niciun fel de Dumnezeu, niciun fel de credință aceste bestii care continuă să se joace cu ostaticii ținuți acum în Gaza, care manipulează toată situația.
De asemenea, se joacă și cu populația din Gaza, care este oprită, este trimisă înapoi, sunt îndemnați, împinși să intre în spitale, acolo unde toate organizațiile teroriste își ascund arsenalul. În spitale, în școli, în moschei, iar în condițiile acestea Israelul se pregătește să înceapă acea incursiune terestră. Sunt tot felul de demersuri și de manevre militare făcute, noi aici avem cunoștință, știm ce se întâmplă, ne dăm seama ce se întâmplă. Și în realitate asta trăim”, mărturisește Maximillian Marco Katz.
„În ciuda faptului că trebuie să fim realiști, sper din toată inima că vor fi eliberați câți mai mulți dintre ostatici”
Interlocutorul Gândul precizează că cererea imperativă a Hamas pentru a primi combustibil nu este din grijă pentru populația civilă, fiindu-le necesar chiar lor, tocmai pentru a-și alimenta generatoarele care le permit, astfel, să-și continue viața în tunelurile unde stau ascunși.
„Adevărul este că noi nu știm cine este în viață și cine nu mai este în viață. De 20 de zile, nici Crucea Roșie și nimeni nu au avut acces la acești ostatici. Între timp, toți urlă în gura mare că Israelul trebuie să acorde trecere liberă pentru ajutoarele umanitare, ceea ce Israelul face în ultimele două zile. Bineînțeles că încearcă să controleze tot ceea ce intră acolo, pentru că nu-și dorește să intre niciun fel de echipament și niciun fel de transport care pot ajuta teroriștii palestinieni să-și continue activitatea din tunelurile lor.
Dacă ați observat, în ultimele două zile, cer imperativ să primească combustibil. Acest combustibil nu este pentru populația civilă, nu este pentru spitale sau școli, ci acest combustibil le este lor necesar pentru generatoare, pentru toate echipamentele de aer condiționat care, de fapt, le permit să își continue viața în tuneluri. Israelul, bineînțeles, că a spus nu. După părerea mea, este foarte greu să știm ce intră exact în Gaza prin Egipt.
Dar eu am credința că cei din armata israeliană știu ce se întâmplă acolo, sper asta. Pentru că, vreau să vă spun că 7 octombrie ne-a zdruncinat la toți încrederea în toate sistemele pe care noi le-am crezut invincibile. Va veni și momentul pentru anchetarea și pentru tragerea la răspundere al celor care s-au făcut vinovați de acest lucru.”
„Cert este că Israelul va face tot ce poate ca să distrugă infrastructura teroriștilor din Gaza”
„Multe persoane îmi spun că sunt pesimist, însă eu spun că sunt realist. În primul rând, călătoresc destul de mult în Europa, în țări precum Belgia, Franța, țări pe care le văd de la o călătorie la alta cum își modifică structura socială, în special în orașele principale. Îmi dau seama că, de fapt, toate aceste declarații despre stârpirea Hamasului reprezintă o dorință pe care o avem toți, care va fi însă extrem de greu de împlinit.
Este o acțiune de lungă durată și fără a stârpi, fără a închide robinetele care alimentează și terorismul palestinian, terorismul islamic din Europa și pe cel din Orientului Mijlociu, Asia și Africa, fără a stârpi acele surse financiare, nu se va încheia. Se vor schimba nume, se vor schimba personaje, în locul unui terorist care este anihilat vor apărea doi. Toată această rutină – care s-a accelerat în ultimii 20 de ani, pentru că a apărut din anii ’70 – va continua.
Cert este că Israelul va face tot ce poate ca să distrugă infrastructura teroriștilor din Gaza – ca să genereze o situație unde acest Hamas, care a condus Gaza spre distrugere totală aproape, în ultimii 16 ani – să fie înlocuit cu o administrație civilă pe cât se poate și de asemenea Israelul să se deconecteze total de Gaza. Uitați-vă că nimeni nu-i vrea!
Gaza a fost o regiune egipteană înainte de 1967, a fost parte din Egipt. Și din 1967, prin perioada în care s-au semnat tratatele de pace dintre cele două țări, Egiptul a refuzat să-i primească înapoi și nicio țară arabă nu vrea să se ocupe sub nicio formă de ei. Și atunci de ce trebuie Israelul să facă acest lucru?”, explică directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.
„Va fi un război de lungă durată și asta pentru noi, poate să însemne de la câteva luni la câțiva ani”
Interlocutorul Gândul susține că, de-a lungul acestor ani, în Fâșia Gaza au ajuns miliarde peste miliarde de dolari și de euro, recunoscând însă că nu s-a făcut nimic altceva cu ei, în afară de infrastructura teroriștilor care și-au pregătit și întărit atacul împotriva Israelului, așa cum a ieșit la iveală din 7 octombrie până astăzi.
„În momentul în care noi am acceptat această responsabilitate, nu cred că am fost conștienți de efectele actelor care vor urma, dar încet-încet, până-n 2005 am înțeles care este povestea cu ei (n.r. – teroriștii Hamas). În 2005, am ieșit de acolo, dar nu am ieșit 100%. I-am ținut pe ei legați de noi cu aprovizionarea utilităților, pe care, de fapt, ei ar trebui să le primească din Egipt și nu de la noi.
De când Hamas administrează acea zonă, acolo au fost investite, trimise donații de miliarde peste miliarde de dolari și de euro. Nu s-au făcut nimic cu acei bani, în afară de infrastructura asta a teroriștilor, de conducătorii corupți care stau în Qatar și care conduc de acolo toate ostilitățile și toate actele de terorism împotriva Israelului, ei fiind la adăpost.
Așa cum vedem noi, va fi un război de lungă durată și pentru noi acest lucru poate să însemne de la câteva luni la câțiva ani, pentru că Israelul este obișnuit cu războaie relativ scurte. Acum suntem deja în ziua 20 (n.r.- joi) și, de fapt, noi încă nu am început incursiunea terestră, în ciuda faptului că vreau să vă spun că în aceste 20 de zile, în special aviația și unități mici ale armatei, au lucrat foarte greu în Gaza, pentru a pregăti această incursiune”, a conchis Maximillian Katz.
Armata israeliană spune că tancurile au distrus infrastructura Hamas în Gaza
Armata israeliană a anunțat că trupele și tancurile au lovit mai multe ținte ale militanților Hamas, în timpul incursiunii terestre, de scurtă durată.
Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat într-un briefing la Tel Aviv că „incursiunea limitată în nordul Gazei” a făcut „parte din pregătirile noastre pentru următoarele etape ale războiului.”
Hagari a actualizat, de asemenea, numărul de ostatici cunoscuți ținuți în Gaza la 224, care include și cetățeni străini. Patru ostatici au fost eliberați, conform aceleași surse.
Cel mai mic copil răpit de Hamas are 9 luni
Cel mai mic copil răpit de Hamas în urmă cu 20 de zile are 9 luni. Alți copii au fost separați de familiile lor sau lăsați orfani. Cel mai în vârstă ostatic are peste 80 de ani, iar în rândul celor capturați se află tineri, părinți, frați surori.
Sunt cel puțin 220 de israelieni duși cu forța de teroriștii Hamas în Fâșia Gaza pe 7 octombrie. Familiile lor sunt disperate și așteaptă orice indiciu că sunt în viață și se roagă să îi poată strânge din nou în brațe.
Liderii UE analizează cererea pentru o „pauză umanitară” în Gaza
Liderii Uniunii Europene vor dezbate joi un apel la o „pauză umanitară” în războiul dintre Israel şi Hamas. Blocul celor 27 de naţiuni a fost mult timp divizat între membrii mai pro-palestinieni, precum Irlanda şi Spania, şi susţinătorii fermi ai Israelului, printre care Germania şi Austria.
După mai multe zile de negocieri, un proiect de declaraţie pentru summit solicită „un acces umanitar continuu, rapid, sigur şi neîngrădit, precum şi ajutor pentru a ajunge la cei care au nevoie, prin toate măsurile necesare, inclusiv o pauză umanitară.”
Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
CITIȚI ȘI:
EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”
EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”
LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului
EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret
LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas
Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni