Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, dă asigurări că principalului producător de gaze naturale din România este pregătit pentru a aproviziona fără sincope necesarul de consum în sezonul rece 2023 – 2024, existând chiar și o „plasă de siguranță”, pentru situații neprevăzute.
Conducerea Romgaz a dat asigurări, vineri, că este în grafic cu pregătirile pentru iarnă, în contextul în care stocurile din depozite sunt la un nivel-record.
„Romgaz este pregătită pentru iarna care urmează, având peste 3 miliarde metri cubi de gaze în depozite, şi îşi va onora toate obligaţiile, fără sincope”, a declarat vineri, , directorul general al companiei, Răzvan Popescu, la o conferinţă online privind „Provocările iernii 2023 – 2024 pentru sistemul energetic naţional”, organizată de publicația Focus Energetic.
„Dacă discutăm despre depozite, acestea sunt la un nivel extrem de ridicat. Avem peste 3 miliarde metri cubi înmagazinaţi şi cu siguranţă suntem pregătiţi pentru iarna care urmează”, a precoizat directorul Romgaz.
România avea, la data de 25 octombrie, luni un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 101,99%, deci peste 100% din rezerva tehnică disponibilă la nivelul capacităților de stocare, conform datelor Gas Infrastructure Europe (GIE). La nivelul UE, gradul de înmagazinare a gazelor a ajuns, pe 15 octombrie, la o medie de 98,71%.
„Din punct de vedere al unei plase de siguranţă, în continuare Romgaz are un contract de achiziţie de gaze naturale încheiat cu Socar şi, în cazul în care vom avea, să spunem, dar nu anticipăm, evident, un necesar de gaze, ele pot fi accesate”, a explicat Răzvan Popescu.
Este vorba de contractul dintre Romgaz și Socar Trading, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, semnat în 3 februarie 2023, la Baku, pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Potrivit companiei de stat, contractul prevede posibilitatea livrării unor cantități de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024 și va intra în vigoare la 1 aprilie 2023 prelungind astfel cadrul contractual stabilit prin primul contract individual încheiat de companii la finele anului trecut.
„Deci, în continuare, ca şi în anul trecut, Romgaz îşi va onora toate toate obligaţiile. O mare parte, şi anume 86% din producţie, este alocată către furnizorul consumatorului casnic şi către centralele termice ale oraşelor. Nu vedem nicio sincopă în aprovizionare şi cu siguranţă vom oferi securitatea energetică necesară României”, a spus directorul general al Romgaz.
Răzvan Popescu a precizat că Romgaz se prezintă ca un jucător activ, profitabil şi competitiv pe piaţa de energie din România.
„Producţia de gaze în primele nouă luni ale acestui an fiind puţin peste 3,5 miliarde metri cubi, în continuare, păstrând o cotă importantă pe primele şase luni ale anului de aproape 50% din livrări. În acest moment, chiar și pe piaţa de energie electrică avem o cotă destul de mică, de 1,52%. Suntem unic titular de acord petrolier în opt perimetre de explorare-dezvoltare onshore şi pe toată perioada verii am efectuat operaţiuni importante la sonde pentru a putea reabilita un număr 113 sonde anul acesta. În acelaşi timp, în primele nouă luni ale anului, au fost puse în producţie un nou număr de 11 sonde, cu un debit zilnic cumulat de aproape 400.000 mc şi un aport total de producţie de peste 47 de milioane metri cubi”, a explicat Răzvan Popescu.
Potrivit directorului Romgaz, „56% din producţia totală a companiei este asigurată din zăcăminte comerciale aflate în reabilitare, iar aceste operaţiuni de mentenanţă, care în final conduc atât la creşterea factorului de recuperare a rezervelor, cât şi la menţinerea declinului anual al producţiei în limite estimate, sunt desfăşurate în mai multe perimetre ale companiei”.
Sursa foto: Shutterstock