MapN retrage proiectul de lege care propunea ca serviciul de spionaj militar să aibă personalitate juridică. Precizările Armatei

MapN retrage proiectul de lege care propunea ca serviciul de spionaj militar să aibă personalitate juridică. Precizările Armatei
Foto: Caracter Ilustrativ
Publicat: 27/10/2023, 17:54

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat, vineri, că își retrage proiectul, pus recent în transparență decizională, ca actuala Direcție Generală de Informații a Armatei (DGIA) să devină un serviciu secret cu propria personalitate juridică, urmând însă să rămână în subordinea ministrului Apărării și sub control parlamentar.

Armata renunță la proiectul de act normativ publicat recent.

„Ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 20 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea de pe fluxul de avizare interinstituțională a proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naţionale”, au transmis reprezentații Armatei.

„În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, Ministerul Apărării Naționale va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate”, se arată în comunicatul transmis vineri.

Ce schimbări propunea Armata

Ministerul Apărării Naționale (MApN) propunea prin proiectul de lege  ca DGIA să devină un serviciu secret cu propria personalitate juridică, urmând însă să rămână în subordinea ministrului Apărării și sub control parlamentar. Schimbările vizează reglementarea posibilității de finanțare a structurii, pe lângă cea de la buget, din alte surse legal constituite. Din punctul de vedere al resurselor umane, urmau să ce creeze trei posturi de conducere și se avea în vedere creșterea gradului de cooptare a specialiștilor, pe fondul provocărilor din rândul cadrelor militare, inclusiv pensiile, arată proiectul Armatei.

Ministerul Apărării Naționale argumenta, în expunerea de motive a proiectului de lege, că se impune recalibrarea activității de informații în actualul contextul geopolitic turbulent și impredictibil, în care amenințările actuale sunt tot mai complexe și mai dinamice, caracterizat prin diversificarea modalităților de acțiune și răspuns al actorilor statali și non-statali și, implicit, de proiectare a forței atât prin mijloace militare, cât și prin mijloace mascate de agresiune (practici subversive, de război informațional, psihologic, cibernetic).

Astfel, potrivit documentului, este nevoie de reformarea sistemului național de securitate, prin adaptarea cadrului legislativ pentru a oferi instituțiilor naționale responsabile instrumentele necesare gestionării provocărilor la adresa securității naționale.

Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale a fost publicat pe site-ul Armatei pe 20 octombrie și urma să stea în consultare publică timp de zece zile de la afișare.

Potrivit documentului, este nevoie de reformarea sistemului național de securitate, prin adaptarea cadrului legislativ pentru a oferi instituțiilor naționale responsabile instrumentele necesare gestionării provocărilor la adresa securității naționale.

Direcția urma să aibă o conducere extinsă, pe lângă cea actuală, formată dintr-un director general – numit în funcție de ministrul Apărării Naționale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și un locțiitor.

„Având în vedere multitudinea și complexitatea atribuțiilor (informații, contrainformații, securitate, prevenire și combatere terorism, învățământ), prin proiectul de lege se propune completarea echipei de conducere cu un prim-adjunct și doi adjuncți ai directorului general, cadre militare, care să fie numiți de către ministrul Apărării Naționale. Propunerea este susținută și de nevoia de a asigura echivalența cu funcțiile de conducere ale celorlalte servicii naționale / structuri departamentale de informații în cadrul activităților de cooperare”, se arată în proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, publicat pe site-ul Armatei pe 20 octombrie.

Proiectul de act normativ prevedea și măsuri sporite de evaluarea psihologică a personalului din direcție – atât militar, cât și civil, atât la recrutare, dar și la revenirea din misiuni care ar putea avea impact asupra integrității lor. Mai mult, există inclusă obligația structurii de a asigura protecția angajaților care sunt deconspirați fără culpa lor, inclusiv încadrarea în muncă a personalului acoperit deconspirat în împrejurări care exclud vina acestora.

Nota de fundamentare face referire și la nevoia instituției de a atrage personal care să corespundă profilului jobului din serviciul de informații, în contextul incertitudinilor din sânul personalului Armatei, inclusiv cauzate de discuțiile privind pensiile militare.

Potrivit documentului, pe fondul caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate normativă în materia pensiilor militare, a fost creată o stare de nesiguranță, cu efecte de contagiune în masa militarilor care îndeplineau condițiile de pensionare, manifestată prin părăsirea sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și destabilizarea acestuia, sistem deja depopulat de specialiști, urmare a valului de pensionări anterioare anului 2023.

„Acoperirea deficitului de resursă umană cu expertiză și pregătire conform nevoilor organizației trebuie realizată prin cooptarea, la toate nivelurilor de comandă, control și execuție, a unor persoane care au o pregătire culturală diversificată, care să fie buni cunoscători de limbi străine, care să aibă un profil psihologic adaptat muncii de informații pentru apărare și, nu în ultimul rând, care să aibă o reputație morală de excepție”, se arată în nota de fundamentare.

Nota de fundamentare și proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale de act normativ.

   Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru… by Gandul.info on Scribd

Sursa foto – caracter ilustrativ – Facebook – MApN – Ziua Armatei României sărbătorită în garnizoanele din țară

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
SpaceX, compania deţinută de Musk, plănuieşte o ieşire periculoasă în spaţiu, săptămâna viitoare
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar