Liderii statelor din cadrul Uniunii Europene și ai instituțiilor comunitare au exprimat susținere, cu ocazia summitului de la Bruxelles, pentru găsirea de soluții în sensul utilizării fondurilor derivate din activele ruse în eforturile de reconstrucție a Ucrainei, cerând Comisiei Europene să identifice soluții compatibile cu dreptul internațional.
Consiliul European a reafirmat, cu ocazia summitului de la Bruxelles, ”condamnarea în mod determinat a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, subliniind că acțiunile Moscovei sunt ”încălcări evidente ale Cartei ONU”. De asemenea, liderii europeni au reiterat ”susținerea fermă pentru independența Ucrainei”, pentru ”suveranitatea și integritatea teritorială” a țării în cadrul frontierelor recunoscute internațional.
Uniunea Europeană va continua să furnizeze Ucrainei ”susținere puternică la nivel financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic”, ”cât va fi necesar”.
Un subiect controversat pe agenda summitului de la Bruxelles a vizat posibilitatea folosirii activelor ruse blocate prin sancțiunile Occidentului pentru eforturile de reconstrucție post-conflict. Liderii europeni au părut să susțină ideea, deși au admis că modalitățile trebuie stabilite în funcție de normele dreptului internațional.
”Rusia este responsabilă de daunele masive cauzate de războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Sunt necesare progrese decisive, în coordonare cu partenerii, asupra modalităților prin care veniturile extraordinare deținute de entități private, derivate direct din activele imobilizate ale Rusiei să poată fi direcționate pentru susținerea Ucrainei, pentru acțiunile de relansare și reconstrucție, în conformitate cu obligațiile contractuale aplicabile, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene și cu dreptul internațional”, arată Declarația finală a Summitului Consiliului European.
Liderii UE cer Comisiei Europene ”să accelereze activitățile, pentru a putea prezenta propuneri” privind utilizarea fondurilor derivate din activele ruse.
Activele ruse blocate în Belgia prin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană au generat 2,9 miliarde de euro până în trimestrul al treilea de anul acesta, iar profiturile vor continua să crească, potrivit datelor prezentate joi de grupul financiar Euroclear.
Unele state UE și Banca Centrală Europeană (BCE) au exprimat rezerve privind posibilitatea utilizării fondurilor derivate din activele ruse, în contextul normelor dreptului internațional.
Foto: Profimedia
Citește și: