BCE constată că starea economiei are impact asupra locurilor de muncă și solicită reformarea cadrului de guvernare economică în UE

BCE constată că starea economiei are impact asupra locurilor de muncă și solicită reformarea cadrului de guvernare economică în UE
Publicat: 31/10/2023, 07:30

Activitățile economice în zona euro se mențin ”slabe”, pe fondul scăderii volumului investițiilor, consumului și serviciilor, cu impact inclusiv asupra pieței muncii, afirmă Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), pledând pentru continuarea liniei stricte în materie de politică monetară, pentru reducerea asistenței acordate de guverne în contextul crizei energetice și pentru reformarea cadrului de guvernare economică în Uniunea Europeană.

”Economia zonei euro rămâne slabă. Cererea externă este afectată, iar condițiile financiare mai stricte au impact din ce în ce mai mare asupra investițiilor și asupra cheltuielilor consumatorilor. Și sectorul serviciilor pierde din forță, iar activitățile industriale mai slabe se extind spre alte sectoare, în contextul impactului mai amplu al dobânzilor mai mari. (…) Piața muncii a fost un punct strălucitor care a susținut economia zonei euro, iar până acum rămăsese rezilientă în contextul încetinirii creșterii economice. Dar există semnale că situația se schimbă. Chiar dacă rata șomajului a fost de 6,4% în august, cel mai mic nivel de când a fost lansată moneda euro, sunt create mai puține locuri de muncă, inclusiv în sectorul serviciilor, ceea ce sugerează că scăderea activităților economice se transpune gradual în domeniul ocupațional”, a declarat Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene, în cursul unei conferințe organizate de Institutul Universitar pentru Afaceri din Madrid (IE).

Luis de Guindos a avertizat că activitățile economice din zona euro mențin tendința de încetinire, în contextul liniei monetare rigide și al tensiunilor geopolitice. ”Creșterea economică probabil va scădea dacă efectele politicii monetare sunt mai puternice decât ne-am aștepta sau dacă economia mondială continuă să încetinească. În plus, riscurile geopolitice majore s-au intensificat și eclipsează perspectivele”, a precizat vicepreședintele BCE.

BCE va menține politica monetară strictă, pentru a stabiliza inflația

”Chiar dacă rămân semnificativ peste ținta pe termen mediu de 2%, datele recente privind inflația sunt conforme cu așteptările, confirmând că politica monetară funcționează. Inflația a scăzut puternic, fiind de 4,3% în septembrie (…) A scăzut și inflația prețurilor la alimente, dar, la 8,8%, se menține ridicată comparativ cu standardele istorice. Prețurile la energie au scăzut cu 4,6%, dar au crescut din nou în ultima perioadă, devenind mai puțin predictibile din cauza noilor tensiuni geopolitice”, a subliniat Luis de Guindos.

Vicepreședintele BCE a explicat că, în contextul în care perspectivele inflaționiste rămân marcate de o ”incertitudine semnificativă”, dobânzile de referință vor fi menținute ”suficient de restrictive cât timp va fi necesar”.

Guvernele UE, îndemnate să renunțe la măsurile de asistență aplicate în contextul prețurilor mari la energie

”Pe măsură ce se atenuează criza energiei, guvernele trebuie să continue renunțarea la măsurile de susținere. Acest lucru este esențial pentru a evita presiuni inflaționiste pe termen mediu, care ar necesita o politică monetară mai strictă”, a subliniat Luis de Guindos.

Vicepreședintele BCE a pledat pentru aplicarea unor politici fiscale menite să facă zona euro mai productivă și să conducă la reducerea datoriilor publice. De asemenea, Luis de Guindos a cerut finalizarea până la sfârșitul anului a cadrului de guvernare economică în Uniunea Europeană și accelerarea integrării uniunii pieței de capital și a uniunii bancare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden impune noi standarde în domeniul inteligenței artificiale / Companiile tehnologice, obligate să prezinte rezultatele testelor de risc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...