Armata israeliană avansează ”metodic” în Fâșia Gaza și încearcă să protejeze populația civilă, a declarat luni seară premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, respingând din nou presiunile internaționale privind un armistițiu, în timp ce Statele Unite continuă negocierile, prin intermediul Qatarului, pentru a obține eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.
”Armata israeliană a extins incursiunile terestre în Fâșia Gaza, prin operațiuni proporționate, dar foarte puternice, progresând metodic, etapă cu etapă”, a declarat Benjamin Netanyahu, potrivit cotidianului Le Monde, înaintea unei ședințe de guvern.
Premierul Israelului a dat asigurări că armata israeliană evită atacurile asupra obiectivelor civile. ”Nu trebuie să moară niciun civil, noi facem tot posibilul pentru a evita victimele civile. Mișcarea Hamas ar trebui să le permită civililor să se deplaseze în zonele de securitate pe care noi le-am creat în sudul Fâșiei Gaza. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a reduce victimele civile, dar, în același timp, nu putem abandona lupta”, a afirmat Netanyahu.
Premierul Israelului a respins din nou apelurile Națiunilor Unite și ale statelor europene de instituire a unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza. ”La fel cum Statele Unite nu ar fi acceptat un armistițiu după bombardamentele suferite la Pearl Harbor sau după atacurile teroriste din 11 septembrie, Israelul nu va accepta o încetare a ostilităților cu Hamas după atentatele oribile produse pe 7 octombrie. Un astfel de armistițiu ar fi o cedare în fața barbariei Hamas”, a insistat Benjamin Netanyahu.
Bilanțul atacurilor armate comise pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic asupra comunităților din sudul Israelului este cuprins, potrivit diverselor surse, între 1.300 și 1.400 de morți, iar alte 5.400 de persoane au fost rănite. Cel puțin 239 de persoane răpite din Israel sunt ostatice în Fâșia Gaza, iar 40 sunt dispărute. Grupul Hamas a eliberat, din rațiuni umanitare, patru ostatici, din Statele Unite și din Israel.
În Fâșia Gaza, bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 8.005 morți, iar alte 20.240 de persoane au fost rănite, potrivit datelor anunțate luni de Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului Hamas.
Duminică, Jake Sullivan, consilier prezidențial american pentru Siguranță Națională, a declarat că, deși Israelul are dreptul să se apere, ”o pauză umanitară ar fi un semnal bun pentru a facilita eliberarea ostaticilor, chiar dacă Hamas va încerca să profite de armistițiu”.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat luni cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în cadrul eforturilor de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas și pentru furnizarea de asistență umanitară Fâșiei Gaza. ”Secretarul de Stat Blinken și premierul Al Thani au discutat despre situația umanitară din Fâșia Gaza și despre operațiunile militare israeliene după atacurile teroriste oribile, care continuă, ale grupului Hamas. Secretarul de Stat a mulțumit Guvernului din Qatar pentru activitățile în sensul evacuării cetățenilor americani și a străinilor din Fâșia Gaza, în sensul eliberării ostaticilor, printre care se numără doi cetățeni americani, și pentru eforturile continue de a evita extinderea conflictului”, a comunicat Departamentul de Stat.
Și Guvernul Israelului continuă negocierile indirecte cu Hamas în scopul eliberării ostaticilor din Fâșia Gaza, în pofida incursiunilor terestre israeliene, iar David Barnea, directorul Serviciului de spionaj Mossad, s-a deplasat zilele trecute în Qatar în cadrul eforturilor diplomatice, informează cotidianul Haaretz.
Foto: Profimedia
Citește și: