Inflația este în scădere în zona euro, atingând, potrivit estimărilor, nivelul anual de 2,9% în octombrie 2023, în timp ce economia spațiului monetar unic încetinește, potrivit datelor raportate marți de Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).
”Inflația zonei euro este de așteptat să fie de 2,9% în octombrie 2023, în scădere de la 4,3% în septembrie”, a comunicat Eurostat.
”Examinând principalele componente ale inflației din zona euro, cea mai mare evoluție anuală se înregistrează la alimente, alcool și tutun (7,5%, comparativ cu 8,8% în septembrie), urmată de servicii (4,6%, comparativ cu 4,7% în septembrie), de produsele industriale non-energetice (3,5%, comparativ cu 4,1% în septembrie) și de energie (-11,1%, față de -4,6% în septembrie)”, precizează Eurostat.
Banca Centrală Europeană (BCE) are obiectivul atingerii, pe termen mediu, a unei inflații de 2,0%, astfel că a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate, oprind de curând seria majorărilor.
Economia zonei euro a încetinit în trimestrul al treilea din 2023. Potrivit estimărilor prezentate de Eurostat, zona euro a avut o scădere de 0,1% în această perioadă, în timp ce Uniunea Europeană înregistrează o evoluție a PIB-ului de 0,1%.
În trimestrul al doilea din 2023, zona euro înregistrase o creștere economică de 0,2%, iar economia Uniunii Europene stagnase (0,0%).
Letonia a avut cea mai mare creștere economică (+0,6%), comparativ cu trimestrul precedent, urmată de Belgia (+0,5%) și de Spania (+0,3%). Cele mai accentuate scăderi s-au înregistrat în Irlanda (-1,8%), Austria (-0,6%) și Cehia (-0,3%). Germania a avut o scădere economică de 0,1%.
Liderii statelor din zona euro au admis, cu ocazia summitului desfășurat săptămâna trecută, că activitățile economice încetinesc, în contextul diverselor crize internaționale, și au cerut intensificarea rezilienței la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin aprofundarea uniunii fiscale. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a admis că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”, dar a apreciat că situația economică se va îmbunătăți semnificativ în următorii ani.
Banca Centrală Europeană (BCE) a întrerupt seria majorărilor dobânzii de referință, dar a semnalat continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, în eforturile de stabilizare a inflației.
Foto: Profimedia
Citește și: