Ce conține, de fapt, brânza topită de la Hochland. Are peste 25 de ingrediente

Ce conține, de fapt, brânza topită de la Hochland. Are peste 25 de ingrediente
Publicat: 02/11/2023, 08:40

O brânză topită cu 25 de ingrediente este comercializată în supermarketurile din Iași.

Produsul de la Hochland, din Germania, este unul din ele mai căutate de consumatori.

Reporterii publicației BZI au analizat alături de specialiști ingredientele acestei brânze, iar rezultatele pot fi devastatoare pentru cei care consumă produsul respectiv.

Specialiștii recomandă populației să nu ignore etichetele produselor.

E-uri, conservanți, coloranți. Puțini români verifică, de fapt, ce cumpără de la magazin. Produsul prezentat este brânza topită cu șuncă de la Hochland – 7 felii, vândut cu 6,99 lei în Kaufland.

Brânza topită cu 25 de ingrediente, vândută în supermarketurile din Iași

Potrivit informațiilor de pe etichetă, produsul este obținut prin topire, iar grăsimea raportată la substanța uscată este de minimum 38%.

Ca ingrediente, preparatul conține brânzeturi 47%, lapte degresat reconstituit, lapte praf degresat, șuncă 5 la sută, apă, sare, amidon, arome, dextroză, fibre de citrice, proteină colagenică din porc, extract de condimente, acerola deshidratată din suc de cireșe, condimente, culturi lactice, unt, săruri de topire, E 452 și E 331, sare, corector de aciditate, E 339, aromă de fum, sare afumată, aromă.

Produsul are 25 de ingrediente din care aproape 50% sunt E-uri. Specialiștii avertizează că bârnza topită este un cocktail de substanțe periculoase pentru organism.

„Brânza topită este o varietate de brânză procesată la căldură împreună cu alte ingrediente pe bază de lapte, emulsificatori, uleiuri vegetale saturate, sare, coloranţi alimentari, uneori şi zer şi/sau zahăr. A fost inventată în secolul trecut în Elveţia, însă a cunoscut succesul în America, atunci când James Kraft a inclus-o în producţia de masă la scurt timp după al Doilea Război Mondial. Sărurile de topire folosite în procesarea brânzei topite sunt difosfaţii de calciu (E 450), polifosfatul calcic (E 452), fosfaţii de sodiu (E 339), citraţii potasici (E 332), citraţii sodici (E 331) şi citraţii de calciu (E 333)”, explică specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

13 aditivi în brânza topită

Potrivit unui studiu realizat de ANPCPPS, în compoziția brânzei topite se află până la 13 aditivi. În cele 61 de produse comparate nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conțină E-uri.

Numărul de E-uri din produsele ce au făcut obiectul studiului variază între 0 și 9. E 250 sau nitrit de sodiu este interzis în Norvegia, Suedia, Germania și Canada.

„Poate produce cancer în urma interacțiunii cu proteinele din alimente, reacție ce duce la formarea nitrozaminelor (substanțe posibil cancerigene). Pentru a diminua cantitatea de nitrozamine formată, producătorii din industria alimentară adaugă în produse vitamina C (acid ascorbic) și vitamina E (tocoferol). Toate aceste E-uri din brânza topită fac parte din categoria E-urilor suspecte, care pot provoca reacții alergice, înrăutățirea astmului. Mai există un motiv pentru care brânza topită poate fi considerată riscantă pentru organism: glutamatul monosoic E 621 care este un potențiator de aromă și poate crea dependență, stimulând apetitul. Compuşii de degradare metabolică ai glutamatului au efecte neurotoxice și pot produce dureri de cap, slăbiciune, greață, modificări de ritm cardiac”, mai spun specialiștii din Iași.

În unele țări, se vând doar anumite tipuri de brânză. În SUA, unele tipuri de brânză topită nu sunt recunoscute de autoritatea în domeniu (FDA) ca sortimente de brânză datorită faptului că procentajul ingredientului principal al acestora poate și chiar și mai mic de 51 la sută, situație în care sunt denumite „produse pe bază de brânză”.

Nutriționiștii avertizează că brânza topită determină dereglări metabolice, hormonale, afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi favorizează creşterea în greutate din cauza densităţii calorice mari şi conţinutului ridicat de grăsimi «nesănătoase». O felie sau 21 de grame de brânză topită conţine, în medie, 6,6 grame de grăsimi, din care 4,1 grame de acizi graşi saturaţi (ceea ce reprezintă 21 la sută din limita zilnică a unui adult)”, mai spun specialiștii din Iași care recomandă evitarea consumului de brânză topită de către persoanele sănătoase, dar mai ales de către copii şi adolescenţi cărora le afectează metabolismul de creştere.

Mai mult, cei în vârstă, cu densitate minerală osoasă scăzută trebuie să evite consumul de brânză topită. De asemenea, brânza de acest tip conține lapte praf, apă, grăsimi trans care îngroaşă arterele şi o serie de aditivi alimentari: coloranţi artificiali, arome (şuncă, bacon, cu smântână etc.), emulgatori şi conservanţi. Produse lactate cu nereguli în piețele din Iași.

Brânza topită cu 25 de ingrediente este vândută în supermarketurile, dar și în magazinele de cartier din Iași, mai precizează sursa citată.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”