În ședința de guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a făcut apel la miniștrii săi să urgenteze avizele necesare pentru Legea pensiilor, pe care o vrea adoptată în Parlament până pe 20 noiembrie. Legea pensiilor este asumată de România în cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Premierul a mulțumit echipei de la ministerul Muncii pentru negocierile din ultima perioadă purtate cu experții Comisiei Europene, dar și cu Banca Mondială în ce privește forma finală a Legii pensiilor, aflată în transparență decizională pe site-ul ministerului.
Marcel Ciolacu a precizat că noua Lege va face dreptate pentru milioane de pensionari și că, prin aceasta, se vor elimina inechitățile din sistem.
În primul rând vreau să mulțumesc echipei de la ministerul Muncii, doamnei ministru Bucura-Oprescu și colegilor din PNL pentru finalizarea noii Legi a pensiilor. Este o lege care va face dreptate milioanelor de pensionari care așteaptă de ani de zile acest lucru. Este o lege care aduce echitate în sistem. Pensii egale pentru muncă și contribuții egale, a transmis premierul Ciolacu.
Premierul a mai afirmat în şedinţa de joi că îndeplinirea jaloanelor PNRR nu este opţională pentru niciun minister și că va discuta cu aceștia, după ședință, fiecare jalon rămas restant.
„Sunt jaloane restante şi vreau să rămânem după şedinţa de Guvern pentru a discuta fiecare jalon în detaliu”, a anunţat şeful Executivului.
Potrivit primului ministru, pensiile românilor se vor majora de două ori în anul viitor. Prima majorare va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, prin indexarea pensiilor cu 13,8% odată cu inflația, așa cum prevede și legislația în domeniu.
A doua majorare ar urma să vină pe 1 septembrie 2024, ca urmare a finalizării procesului de recalculare a celor 4.765.000 de dosare de pensie, după cum spunea premierul marți seară la România TV. Totodată, Marcel Ciolacu a precizat că își dorește ca Legea să fie adoptată în Parlament până pe 20 noiembrie. (detalii AICI)
„Astfel, pensiile vor crește anul viitor de două ori. Prima dată la 1 ianuarie, prin indexare cu 13,8%, și a doua oară la 1 septembrie, în urma finalizării procesului de recalculare conform noii Legi. Suntem primul guvern care face și indexare și recalculare în același an. Avem însă o condiție de îndeplinit: să reușim să adoptăm această lege în Parlament până pe 20 noiembrie”, a precizat Ciolacu.
Premierul a făcut apel la miniștrii săi să grăbească avizele necesare pe noua Lege a pensiilor, pentru a putea depune la Comisie cererea de plată numărul 3: „De aceea, fac apel către toți miniștrii implicați în procesul de avizare să trateze cu prioritate această lege, pentru a o putea trece prin guvern în cel mai scurt timp (…) Trebuie să finalizăm cererea de plată numărul 3 și să o trimitem la Comisie”.
Calculul pensiei = valoarea punctului de referință x număr total de puncte
La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. (detalii AICI)
Proiectul la noua Lege a pensiilor, poate fi citit integral – AICI.
CITIȚI ȘI: