Banca Angliei (BoE) a anunțat, joi, decizia menținerii ratei dobânzii de referință, în contextul continuării eforturilor de reducere a inflației, dar politica monetară rigidă pare a afecta activitățile economice, care au încetinit, semnalând scăderea valorii PIB-ului Marii Britanii.
”Sarcina noastră este să ne asigurăm că inflația revine la ținta de 2%. Comitetul de Politică Monetară fixează linia decizională astfel încât să îndeplinească ținta de inflație de 2%, dar într-un mod care să contribuie la stimularea creșterii economice și a creării locurilor de muncă. În cursul reuniunii care s-a încheiat pe 1 noiembrie, Comitetul de Politică Monetară a decis, cu o majoritate de șase voturi la trei, menținerea ratei dobânzii la 5,25%. Trei membri preferau majorarea dobânzii de referință cu 0,25%, până la nivelul de 5,50%”, anunță Banca Angliei (BoE), într-un comunicat joi postat pe site-ul oficial.
În septembrie, Banca Angliei a dispus, de asemenea, menținerea nivelului dobânzii de referință, întrerupând o serie de 14 majorări ale ratei inflației.
Banca Angliei avertizează că ”presiunile inflaționiste” rămân ridicate în economiile avansate, observând majorări ale prețurilor la petrol ca reacție la conflictul din Orientul Mijlociu.
Rata inflației este în scădere în Marea Britanie, dar, la nivelul de 6,7%, este mult peste ținta de 2% fixată de Banca Angliei.
Banca Angliei notează că PIB-ul Marii Britanii va stagna (0,0%) în trimestrul al III-lea din 2023, ”o valoare mai slabă decât proiecțiile raportului din august”.
”Anumite analize ale mediilor de afaceri indică o contracție ușoară în trimestrul al IV-lea, dar altele sunt mai puțin pesimiste. PIB-ul ar urma să evolueze cu 0,1% în ultimul trimestru, dar mai slab decât proiecțiile precedente”, admite Banca Angliei.
În trimestrul I, Marea Britanie a înregistrat o creștere economică de 0,3%, care însă a încetinit la 0,2% în trimestrul al II-lea.
Banca Angliei a semnalat constant că politica monetară trebuie să fie ”suficient de restrictivă” o perioadă îndelungată, pentru revenirea la ținta de inflație de 2%.
În pofida încetinirii activităților economice, Marea Britanie probabil va evita la limită o recesiune, dar Guvernul Rishi Sunak va trebui să găsească soluții de impulsionare a relansării economice înaintea scrutinului parlamentar pe care Marea Britanie va trebui să îl organizeze cel târziu în ianuarie 2025.
Martin Weale, profesor de economie la Colegiul Regal din Londra, este preocupat, conform agenției Bloomberg, de efectele creșterilor salariale, mai ales într-o perioadă pre-electorală. ”Încă există riscuri materiale” asociate inflației, a subliniat analistul.
Foto: Profimedia
Citește și: